Την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, ενώ μετά την συνεδρίαση η γραμματέας της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου δήλωσε: «Είχαμε μια αναλυτική εποικοδομητική συνεδρίαση της ΚΟ».

«Αυτή η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Κατρούγκαλος δέχθηκε… στενό μαρκάρισμα για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού –όπως δήλωσε η κα Θεοπεφτάτου- «απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών».

«Η επιδίωξη μας είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» σημείωσε η ίδια, τονίζοντας ότι βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα επιτυγχάνεται με:

- Επιστροφή της Οικονομίας σε ανάπτυξη

- Αποκλιμάκωση της ανεργίας

- Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εκτεταμένης εδώ και δεκαετίες εισφοροδιαφυγής.

«Η κυβέρνησή μας επιδιώκει μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της μη μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων», κατέληξε η κα Θεοπεφτάτου.

Σύμφωνα με πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η τρίωρη και πλέον συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ στην διάρκεια της συζητήθηκαν τεχνικά ζητήματα, μεταφέρθηκαν ανησυχίες και προτάσεις των επαγγελματικών ενώσεων, με την κυβέρνηση να αναμένει την απάντηση των Θεσμών στην πρότασή της.