Με τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο των επαφών του για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, εν όψει και του Eurogroup της Πέμπτης.

«Είμαι ευτυχής που βλέπω την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Νομίζω πως κινούμαστε σε πολύ καλή κατεύθυνση», δήλωσε ο κ.Στουμπ.

Παράλληλα, σε μήνυμά του στο twitter o Φινλανδός υπουργός έγραψε: «Καλή συνάντηση με τον Τσακαλώτο. Εξαιρετικός συνάδελφος. Καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη. Τα λέμε στο Eurogroup την Πέμπτη».

Είδε τον Σαπέν την Κυριακή ο Τσακαλώτο��

Την Κυριακή, ο κ.Τσακαλώτος συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν.

«Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις (για τη διευθέτηση του χρέους), εφ’ όσον αυτές δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε ο κ.Σαπέν, εκτιμώντας ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα, γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να προχωρήσει στην ανάπτυξη.

Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το εκδιώξουμε», παραδεχόμενος ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του.

Το χρέος, η αξιολόγηση και η γραβάτα του υπουργού

Ο κ.Τσακαλώτος από την πλευρά του τόνισε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «επιτυχημένου οικονομικού κύκλου».

Στο ερώτημα «εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση ή πιθανώς σε μήνες είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ», ο κ.Τσακαλώτος απάντησε πως «Ανάμεσα στις μέρες και στους μήνες υπάρχουν και οι εβδομάδες».

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη γύρω από την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, γι΄αυτό και πιστεύει ότι «ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτιστεί μια υπεύθυνη ατζέντα».

Αναφερόμενος στον γάλλο υπουργό, αφού τον ευχαρίστησε για την στάση του, σχολίασε χαριτολογώντας πως «ο κ.Σαπέν δεν φοράει γραβάτα,πράγμα που δείχνει ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε περισσότερες από μία κατευθύνσεις, τόσο σε επίπεδο πολιτικών, όσο και σε στιλιστικό επίπεδο».

Οι δύο άντρες μίλησαν και για άλλα ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής πραγματικότητας ευρύτερα, όπως θέματα ασφαλιστικά, επενδυτικά και το προσφυγικό.

H δήλωση Τσακαλώτου.docxH δήλωση Τσακαλώτου.docx