​Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε από αουτσάιντερ να γίνει ο μεγάλος νικητής των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ και να αναδειχθεί νέος πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης σε μια κρίσημη στιγμή, τόσο για την ίδια τη ΝΔ, όσο και για τη χώρα, καθώς θα πρέπει να παίξει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Πλέον ο κύριος Μητσοτάκης κρατά τα κλειδιά της παράταξης και όπως ο ίδιος είχε πει προεκλογικά θα εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος, οδηγώντας το σε μια νέα εποχή.

Από τις πρώτες του κινήσεις είναι η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στις 26 – 28 Φεβρουαρίου, όπου επί τάπητος θα τεθεί και πάλι το βασικό αίτημα για δημιουργική ανανέωση, το οποίο ο ίδιος είχε αναγάγει ως σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πρώην προέδρους της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι θα εργαστεί για την ενότητα της παράταξης.

Το μήνυμα της χθεσινής κάλπης πάντως είναι σαφές. Αφενός η ανανέωση του κόμματος και αφετέρου η ήττα του καραμανλικού στρατοπέδου που στήριξε τον Β. Μεϊμαράκη από τον συνασπισμό δυνάμεων που συντάχθηκε πίσω από τον κ. Μητσοτάκη.

Από σήμερα, ο 47χρονος βουλευτής Β΄ Αθηνών είναι ο 9ος πρόεδρος της ΝΔ και η εντολή που πήρε είναι για ανανέωση, διεύρυνση και σκληρή αντιπολίτευση.

Όπως ανέφερε στο Mega, ο διευθύνων σύμβουλος της GPO, Τ. Θεοδωρικάκος, ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε να πάρει τη νίκη στις εκλογές της ΝΔ χάρη στο ότι ανέδειξε τη στρατηγική του για δημιουργική ανανέωση στο κόμμα.

Ενδεικτικό είναι ότι στις πρώτες μετρήσεις της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει με ποσοστά γύρω στο 18% - 20%, πολύ κοντά στον Α. Τζιτζικώστα, με τον Β. Μεϊμαράκη να είναι πρώτος και με διαφορά.

Όμως τ�� φιάσκο του Νοεμβρίου, ευνόησε τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς άλλαζαν τα πολιτικά πράγματα της χώρας, με αποτέλεσμα να περάσει στην αντεπίθεση, προβάλλοντας τον εαυτό του, ως το αντίπαλο δέος του Α. Τσίπρα, που θα καταφέρει να του αντιταχθεί και να τον κερδίσει σε ενδεχόμενες εκλογές.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην εκλογή του έπαιξε το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο εξασφάλισε συμμαχίες με τους δύο συνυποψηφίους του στον πρώτο γύρο, Α. Γεωργιάδη και Α. Τζιτζικώστα, αλλά και η στήριξη από τον Α. Σαμαρά που φαίνεται να δυσκόλεψε τον Β. Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο.

Απόδειξη το γεγονός ότι στο εκλογικό τμήμα που είχε στηθεί στο Βελλίδειο, πρώτος αναδείχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ στον πρώτο γύρο ήταν ο Β. Μεϊμαράκης, αποτέλεσμα της σιωπηρής στήριξης του Α. Τζιτζικώστα, ενώ και στην Αττική τα πήγε εξαιρετικά καλά, κάτι στο οποίο συνέβαλε η ανοιχτή στήριξη του Α. Γεωργιάδη, ο οποίος και έκανε πολλά χιλιόμετρα για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του.

Σημαντικό ρόλο στη νίκη Μητσοτάκη έπαιξε και η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για παρασκηνιακές επαφές Καραμανλή – Τσίπρα που θα οδηγούσε και σε ενδεχομενη παρασκηνιακή συνεργασία της ΝΔ με την κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογής του Β. Μεϊμαράκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης τέλος φαίνεται ότι εξαργύρωσε και το γεγονός ότι καθ’ όλη της προεκλογική περίοδο απέφυγε τις κόντρες και τις αντιπαραθέσεις με συνυποψηφίους του, επιλέγοντας να κάνει μια πιο πολιτική εκστρατεία.

Στις 12:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας, ενώ με καταμετρημένο το 70% περίπου των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 51% έναντι 49% του Β. Μεϊμαράκη.