​Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που επισφραγίστηκε από τηλεφώνημα του αντιπάλου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε αυτη τη μάχη, ο οποίος τον συνεχάρη, αποδεχόμενος την ήττα του.

Ο νέος αρχηγός τη�� κεντροδεξιάς παράταξης επικράτησε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας εκλογής προέδρου με καθολική ψηφοφορία εκατοντάδων χιλιάδων φίλων του κόμματός του, διαψεύδοντας τα προγνωστικά που τον ήθελαν τρίτο ή ακόμη και τέταρτο στην εσωκομματική «μάχη» με τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνη Γεωργιάδη.

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει το 51% έναντι 49% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Έχουν ενσωματωθεί ωστόσο μόνο το 50% των εκλογικών τμημάτων του Λεκανοπεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Έμπειρα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι η διαφορά των κκ Μητσοτάκη –Μεϊμαράκη θα διευρυνθεί. Όπως υποστηρίζουν στο 100% της ενσωμάτωσης των ψήφων η διαφορά των δύο υποψηφίων μπορεί να φτάσει τις 5-6 μονάδες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει 52-53% και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να καταγράφει 46-47%.

Τον κ.Μητσοτάκη συνεχάρη νωρίτερα και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες ο κ.Μητσοτάκης θα συναντήσει τους πρώην προέδρους της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργούς κ.κ Κων.Μητσοτάκη, Κ.Καραμανλή και Α.Σαμαρά.

Ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του ��την Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή τ��υ στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.

Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β' Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορ��ου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές πε��ιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.
Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β' Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012.

Τον Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε πρώτος τη τάξει Κ��ινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη

infographic.jpg

BINTEO EΡΤ