​Εν αναμονή της άφιξης της τρόικας βρίσκεται η κυβέρνηση, με πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Επικουρικές συντάξεις, ασφάλιση ελευθέρων επαγγελματιών και αύξηση εισφορών είναι τα θέματα του ασφαλιστικού που θα κυριαρχήσουν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις τις κυβέρνησης ότι θα διαφυλαχθούν οι επικουρικές συντάξεις, η φράση του διοικητή του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Θανάση Καποτά δείχνει βέβαιες μειώσεις: «Αν υπάρξει (σ.σ.: μείωση), η άποψη η δική μου είναι να είναι στοχευμένη και να γίνει σε ασφαλισμένους που οι συντελεστές αναπλήρωσης δεν ήταν αυτοί που έπρεπε να είναι».

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι από 1/1/2017 θα πληρώνουν για κύρια ασφάλιση το 20% του καθαρού εισοδήματός τους, 6,95% για κλάδο υγείας και 7,5% όσοι έχουν επικουρική. Οι δανειστές εκτιμούν ότι έτσι αυξάνονται δραματικά οι εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας έκανε λόγο για ρύθμιση στα μπλοκάκια όπου η εισφορά θα είναι 6,5% και το υπόλοιπο 13,5% θα επιβαρύνει τους εργοδότες. Ωστόσο, στο σχέδιο που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μπλοκάκια

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση επιμένει στην αύξησή τους κατά 1,5%, ωστόσο οι δανειστές το θεωρούν αντιαναπτυξιακό μέτρο. Οι εργοδότες συμφώνησαν για ενδεχόμενη αύξηση 0,5%, ενώ η ΓΣΕΕ εξέφρασε την αγανάκτησή της διότι για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια συνάντησης κοινωνικών εταίρων κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό μόνο οι εργοδότες

Για το ποσοστό αναπλήρωσης, η τρόικα θεωρεί ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει δίκαιη συσχέτιση συσχέτιση εισφορών και παροχών, αφού όσοι θα δουλεύουν πολλά έτη, περισσότερα από 30, αδικούνται

Αναφορικά με την εθνική σύνταξη, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η βάση των 384 ευρώ πρέπει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν μόλις 15 χρόνια ασφάλισης. Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο για ασφάλιση.

Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, πάντως, αποφάσισαν τη σύσταση ad hoc επιτροπής για να εξετάσουν εισφ��ρές και ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών.