Έναν απολογισμό του 2015 και των καταστάσεων που αντιμετώπισε η Ευρώπη κάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με άρθρο του στο Project Syndicate με τον τίτλο «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε έναν κόσμο από κρίσεις».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι το έτος που πέρασε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήρθε αντιμέτωπη με πιθανόν τη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δοκιμάστηκε έντονα από την ελληνική κρίση. Από την αρχή του έτους, η Ελλάδα δοκίμασε την υπομονή όλων μας. Χάθηκε πολύς χρόνος και πολύ εμπιστοσύνη, ενώ ειπώθηκαν πράγματα που δύσκολα μπορεί κανείς να τα πάρει πίσω. Η Ευρώπη κοίταξε την άβυσσο» αναφέρει ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως στο τέλος «τα μέλη της ΕΕ στήριξαν την Ελλάδα, ελήφθησαν δεσμεύσεις, εφαρμόστηκαν και υιοθετήθηκαν και ένα νέο πρόγραμμα έχει τεθεί σε ισχύ. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε και η εμπιστοσύνη άρχισε να αποκαθίσταται».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται και στο προσφυγικό, σημειώνοντας πως αυτή η κρίση εξακολουθεί να απειλεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Όπως ο ίδιος τονίζει, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες Σύνοδο ανά Σύνοδο υποστήριζαν ότι θα στείλουν δυνάμεις για να βοηθήσουν την Ελλάδα να προστατεύσει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Όμως πέρναγαν εβδομάδες χωρίς να επιτυγχάνονται οι στόχοι, χωρίς να εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις. Αντίθετα ξεκίνησε ένα “παιχνίδι αλληλοκατηγοριών”, ένας αγώνας όπου κυβερνήσεις υποβάθμιζαν το σύστημα παροχής ασύλου».

Μάλιστα, παρομοιάζει την οικονομική κρίση με την προσφυγική λέγοντας ότι όπως και τώρα με τη δεύτερη, έτσι και τον Φεβρουάριο του 2010 «οι τότε κυβερνήσεις πίστεψαν ότι έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, σε εθνικό επίπεδο, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τα οποία, όπως γνωρίζουμε τώρα πια, χρειάζονταν συλλογική αντιμετώπιση».

«Η ενοποίηση της Ευρώπης είναι δυσλειτουργική και μερικές φορές άδικη. Δεν βρίσκουμε τον σωστό βηματισμό από την αρχή. Αλλά εάν έπρεπε να περιγράψω την Ευρώπη με μία λέξη θα έλεγα ότι αυτή είναι η “διαφύλαξη”. Ουσιαστικά είμαστε πιο δυνατοί από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» σημειώνει ο Γιούνκερ, καταλήγοντας με… συναισθηματικό φιλοευρωπαϊκό ξέσπασμα: «Η Ευρώπη είναι η αγάπη της ζωής μου. Αυτή η γενναία ήπειρος. Με τους ευγενικούς ανθρώπους. Ένα μέρος που θεωρείται διεθνώς ως ασφαλές και δίκαιο. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτήν τη φήμη. Πρέπει να δείξουμε την αντίστασή μας».