Περιοδεία στην Ευρώπη με στόχο να θερμάνει το κλίμα στις σχέσεις μας με τους εταίρους για μία σειρά από θέματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, το κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος, ξεκίνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η... αποστολή του υπουργού Οικονομικών ξεκίνησε από την Ρώμη. Ξεκινώντας από την ιταλική πρωτεύουσα και έχοντας στη διάθεσή του σχεδόν μια εβδομάδα, ο κ.Τσακαλώτος θα συναντήσει έξι κορυφαίους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι απόψεις των οποίων έχουν μεγάλη σημασία για το ελληνικό ζήτημα.

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει μέσα σε... έξι ημέρες να προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση, και να πείσει τους Ευρωπαίους ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα δεν είναι νέα μέτρα, αλλά μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της.

Την ώρα που ο κ.Τσακαλώτος φιλοδοξεί να αλλάξει το κλίμα προς το καλύτερο, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με το γνωστό του ύφος, προειδοποίησε ότι η αξιολόγηση θα κρατήσει μήνες και μόνο όταν κλείσουν όλα τα θέματα η χώρα μας θα πάρει χρήματα από τους εταίρους.

Παράλληλα, κανείς ακόμη δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, καθώς ακόμη η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό τελεί ακόμη υπό εξέταση.

Το πρόγραμμα του Τσακαλώτου

Σήμερα, Παρασκευή 8 Ιανουρίου: Συνάντηση στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Σάββατο 9 Ιανουαρίου: Συνάντηση στη Λισσαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μάριο Σεντένο.
Κυριακή 10 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν.
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ.
Τρίτη 12 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Αμστερνταμ με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2016 που θα έχει αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον.