Διευκρινήσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χρήματα πλέον στα αποθεματικά των ταμείων και τόνισε ότι οι τομές που προγραμματίζονται έχουν στόχο να μη χαθεί η ελπίδα των νεότερων γενιών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε και πάλι για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών, λέγοντας ότι πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες για όλους και επεσήμανε ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για κατηγορίες, όπως τα «μπλοκάκια».

Ωστόσο σε ερώτηση του Star για τα μπλοκάκια ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα πληρώνουν το 6,5% του εισοδήματός τους στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το υπόλοιπο 13,5% θα το πληρώνει ο εργοδότης, αφήνοντας όμως έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο εργοδότης να μειώσει το μισθό κατά 13,5% κι έτσι το βάρος για μια ακόμα φορά να πέφτει στον εργαζόμενο.

Αιτιολογώντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι οι λόγοι για τη μεταρρύθμιση είναι τρεις: ο στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος, το PSI και το μνημόνιο. «Για πρώτη φορά από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας. Την προσωπική διαφορά την εγγυόμαστε για πάντα».

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, όλες οι κατηγορίες και όλα τα επαγγέλματα θα έχουν ίση αντιμετώπιση στο πλαίσιο της ισονομίας, ενώ προανήγγειλε επαφές με διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, με τους οποίους θα ανταλλάξουν προτάσεις και βάσει αυτών θα γίνουν αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Ο υπουργός, σημείωσε ακόμα ότι θα έχει ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη για να εξεταστεί πώς θα… «παντρευτούν» η ισονομία και η διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης, ενώ τόνισε ότι με τον τρόπο που διαμορφώνεται το νέο σύστημα η εισφοροδιαφυγή θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

Όσον αφορά στις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το Ασφαλιστικό, τόνισε πως είναι ένα εθνικό θέμα που αφορά και τις νέες γενιές, αλλά επίσης ένα κοινωνικό, ταξικό θέμα και κυρίως ένα ευρωπαϊκό θέμα.

«Γι’ αυτό ξεκινάμε για να δείξουμε στους άλλους λαούς ότι στο κοινωνικό μέτωπο η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης της Ευρώπης. Ότι όταν μαχόμαστε για τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους, το κάνουμε για την Ελλάδα, αλλά και γιατί θέλουμε η Ευρώπη να διατηρήσει τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά», είπε.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι μετά από πρότασή του, ο πρόεδρος της επιτροπής που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παρακολουθεί την πορεία της διαπραγμάτευσης θα καλέσει τον ίδιο και τον κ. Ντ. Κοστέλο, ενώπιον της επιτροπής για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους και η διαπραγμάτευση να μην γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αλλά να ανοίξει μπροστά στα μάτια όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

«Δίνουμε μάχη για το σύνολο της κοινωνικής Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης και άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου πέρα από το ασφαλιστικό, με πρώτη της προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση στο εργασιακό, όπου η κυβέρνηση έχει στόχο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και τη μείωση της ανεργίας, αλλά και τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας.

«Στόχος μας είναι ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής προστασίας, που θα εγγυάται κοινωνική ασφάλεια για όλους τους πολίτες και θα απαρτίζεται από το εθνικό σύστημα ασφάλισης, το εθνικό σύστημα πρόνοιας και το εθνικό σύστημα υγείας», είπε.

«Θα γυρίσουμε σελίδα από ένα κατακερματισμένο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας, σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που οι αδύναμοι θα έχουν προστασία. Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος και σημείωσε πως το νέο ασφαλιστικό συνδέεται με την προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, τονίζοντας ότι όταν η οικονομία ξεκινήσει να αναπτύσσεται, αυτό θα έχει αντανάκλαση στο εισόδημα των συνταξιούχων.