​Πυκνώνουν και πάλι τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία καθώς Αθήνα και Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες του εγχειρήματος της μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας.

H περίφημη πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα κρατήσει μήνες και όχι εβδομάδες, προέβλεψε χθες από το Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε παρευρισκόμενους εκπροσώπους του Τύπου, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την ανάληψη της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου από την Ολλανδία.

Ο πρόεδρος του Εurogroup χρησιμοποίησε την ακόλουθη φράση: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω την διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα. Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση».

Στη συνέχεια αναλύοντας τους λόγους για τη διαφαινόμενη αργοπορία εξήγησε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και για όλα τα ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα.

Στην πράξη τα θέματα που έχει να κλείσει η τρόικα με τις ελληνικές αρχές περιλαμβάνουν και άλλες δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις αγορές, ενέργειας, εργασίας, υπηρεσιών και προϊόντων, να επιτηρηθεί και να βρεθεί επαρκής η εφαρμογή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων - που συμφωνήθηκαν το 2ο εξάμηνο του 2016 και όλα αυτά σε κλίμα ηρεμίας που θα υποβοηθά την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την επιστροφή κεφαλαίων, τις ξένες επενδύσεις και την πραγματική οικονομία γενικότερα.

Ο στόχος των δανειστών ήταν μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 να έχουν ολοκληρωθεί δύο αξιολογήσεις και η χώρα να αρχίσει να χτυπά την πόρτα των αγορών. Μετά τη δυσάρεστη εμπειρία όμως του 2015, οι αγορές θα «ξαναπιστέψουν» εξαιρετικά δύσκολα την κυβέρνηση, πόσο μάλλον αν δεν πιστεύει η ίδια στην μεταρρύθμιση.

«Μόνο όταν όλα τα θέματα θα έχουν κλείσει επιτυχώς και η αξιολόγηση ��α έχει ολοκληρωθεί το Eurogroup θα μπορέσει να συνέλθει για να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις ή την όποια ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, από το Άμστερνταμ, όμως στις Βρυξέλλες, ήδη ορισμένοι υπολογίζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Το ποσό της δόσης της πρώτης αξιολόγησης δεν είναι ακόμα καθορισμένο από κάποια απόφαση. Αυτή η πρωτοφανής χαλαρότητα έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η χώρα δεν χρειάζεται και πολλά για να τη βγάλει μέχρι το καλοκαίρι και μάλλον αυτά τα ποσά τα έχει εξασφαλίσει με τα 2 +1 δισ. των προηγούμενων δόσεων που μέχρι στιγμής δεν έχουν πάει στα arrears.

Το πρώτο όμως θύμα μιας παρελκυστικής τακτικής θα είναι η παραμονή των σφιχτών capital controls και πέραν του καλοκαιριού, ενώ όταν οι δυσκολίες κορυφωθούν δεν αποκλείονται και οι πολιτικές εξελίξεις.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου