Την εντύπωση ότι «αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» έδωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών ενώσεων, οι οποίοι υποχώρησαν τελικά στο ζήτημα της αύξησης των εισφορών παρά τις προηγούμενες αντιρρήσεις τους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Κάτια Μακρή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.
Γιατί συμφώνησαν όμως με τόση ευκολία οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, όταν υπάρχει τόσο μεγάλο οικονομικό κόστος με την αύξηση των εισφορών;
Η αλήθεια είναι, όπως πρόσθεσε η Κ. Μακρή, ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα στοιχίσει 250 εκ. ευρώ στις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός απέσυρε όμως την αύξηση στον φόρο των τραπεζικών συναλλαγών, την οποία είχε βάλει τις προηγούμενες εβδομάδες στο τραπέζι και η οποία θα κόστιζε το τριπλάσιο στις επιχειρήσεις, δηλαδή 750 εκ. ευρώ! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες έδωσαν τις εργοδοτικές εισφορές και κέρδισαν μισό δις ευρώ.
Συμφώνησαν ακόμη στην πρόταση του πρωθυπουργού να συμμετέχουν οι εργοδότες σε επιτροπή που θα συσταθεί για το ασφαλιστικό, όπως επίσης και σε αντίστοιχη για να υπαχθούν στο νέο επενδυτικό νόμο οι επιχειρήσεις τους.
Συμπέρασμα: Οι εργοδότες κέρδισαν τρία ζητήματα και παραχώρησαν ένα, ενώ ο πρωθυπουργός παραχώρησε τρία και κέρδισε ένα, τις εργοδοτικές εισφορές, το οποίο όμως είναι πολύ σημαντικό ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

��
​​​