​Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι μπορεί να συμφωνηθεί το νέο ΕΣΡ σύμφωνα με τον π��όεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

«Αποφασίσαμε την επόμενη εβδομάδα να καταλήξουμε στην σύνθεση του ΕΣΡ και μετά ξεκινάμε την συζήτηση για ΑΣΕΠ, Συνήγορο του Πολίτη, ΑΔΑΕ και ΕΕΤΤ», είπε ο κ.Βούτσης,διευκρινίζοντας πως υπάρχει συναινετική διάθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση και θετικό κλίμα από τα περισσότερα κόμματα, πάνω στην λίστα ονομάτων που έχει ήδη προτείνει ο ίδιος.

Ο κ.Βούτσης δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και να διαψεύσει τη λίστα που έχει δει το φως της δημοσιότητας με τα πρόσωπα που προτείνονται από κυβερνητικής πλευράς για τη στελέχωση του ΕΣΡ.

Ποια ονόματα "παίζουν";

Για τη θέση του νέου προέδρου του ΕΣΡ προτείνεται ο Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας, ιστορικός και στέλεχος της Αριστεράς, άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού. Για μέλη προτείνονται ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζανετάκος, ο καθηγητής ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Γιώργος Πλειός, ο δημοσιογράφος Κώστας Αγγελόπουλος, ο καθηγητής Επικοινωνίας και Πολιτισμού Βασίλης Καραποστόλης, η Φανή Πετραλιά, δημοσιογράφος και γραμματέας μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ,ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο καθηγητής Ανδρέας Νοταράς.

Ο κ.Βούτσης σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια τα οποία και θα συζητηθούν στις αρμόδιες επιτροπές: παράλληλο πρό��ραμμα (αλλά χωρίς τις διατάξεις που ήδη πέρασαν με ΠΝΠ), ανασυγκρότηση δημόσιας διοίκησης και αδήλωτο χρήμα. Και τα τρία νομοσχέδια είναι πιθανό να μπουν με την κανονική διαδικασία την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι με την κανονική διαδικασία θα συζητηθεί και το ασφαλιστικό, το οποίο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί «μετά τις 20, ίσως 25, Γενάρη και θα ψηφιστεί στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου».

Τέλος, ο κ.Βούτσης προανήγγειλε την υποχρεωτική από εδώ και στο εξής ηλεκτρονική κατάθεση του πόθεν έσχες, ώστε να γίνεται καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων, ενώ είπε ότι εφεξής θα είναι υποχρεωτικός και όχι δειγματοληπτικός ο έλεγχος για όλες τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δημοσίων λειτουργών, όπως δικαστικοί, πρόεδροι ΔΕΚΟ, κλπ, από ένα βαθμό ευθύνης και πάνω.