​Την αποκάλυψη ότι οι μισοί από αυτούς που περνάνε στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια είναι παράνομοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι πριν από δύο μήνες η αναλογία ήταν 80% πρόσφυγες και 20% μετανάστες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ.Μουζάλας παραδέχτηκε μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εγκλωβιστούν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε περίπτωση που κάποιες από τις ευρωπαϊκές χώρες αλλάξουν στάση και κλείσουν τα σύνορα τους, αλλά η κατάσταση αυτή είναι διαχειρίσιμη.

«Η φυσική ροή των πραγμάτων είναι να εγκλωβιστεί ένας διαχειρίσιμος αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα της τάξης των μερικών δεκάδων χιλιάδων. Όταν κλείσουν τα σύνορα και φτάσει το μήνυμα στο Μαρόκο ότι δεν περνούν στην Ευρώπη, αλλά κρατούνται και επαναπατρίζονται τότε η ροή θα σταματήσει», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως ένας ακόμη λόγος που συνεχίζεται η προσφυγική ροή των ανθρώπων προς την Ελλάδα είναι η συ��έχιση της ύπαρξης κυκλωμάτων στην Τουρκία που τροφοδοτούν μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Σε ότι αφορά στους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Να ζητήσουν άσυλο, επαναπατρισμό ή να προχωρήσει η διαδικασία αναγκαστικού επαναπατρισμού (αυτό δεν μπορεί να γίνει για όλες τις περιπτώσεις).

Για το τι συμβαίνει με τα δουλεμπορικά κυκλώματα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο κ.Μουζάλας υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Δεν έχει πρακτική απόδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να σταματήσει τους δουλεμπόρους».