Η πρώτη… πιστολιά για το ασφαλιστικό, και μάλιστα λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του πρωθυπουργού με τις εργοδοτικές οργανώσεις, έπεσε!

Αν και οι αντιδράσεις ήταν ήδη πολλές και πολύπλευρές, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει -ούτε λίγο, ούτε πολύ- «ταφόπλακα» το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό και υποστηρίζει ότι ωθεί τους ελεύθερους επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή.

«Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, το … “μάρμαρο”, θα κληθούν να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα από 20.000 έως 70.000 ευρώ. Στο σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό, οι εισφορές για όλους τους επαγγελματίες από το 2017, θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Ας μην ξεχνάμε όμως, και την εισφορά 7.50%, για όσους επαγγελματίες έχουν και επικουρικό Ταμείο. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς καθορίζεται στις 5.860 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα αξιοποιεί τη δυνατότητα να πληρώνει εισφορές για τρεις κατηγορίες χαμηλότερα, με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ πληρώνει σήμερα ετησίως 3.960 ευρώ. Με το νέο σύστημα, θα πληρώσει 14.066 ευρώ, ήτοι αύξηση 355%» τονίζει μεταξύ άλλων το ΒΕΑ.

«Πως είναι δυνατόν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αφού καλούνται να πληρώσουν το 55% του εισοδήματος σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές;» καταλήγει η ανακοίνωση.