​Την ανάγκη περιφρούρησης της συνθήκης Σένγκεν τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τους υπουργούς Μετανάστευσης της Σουηδίας και της Δανίας.

Στην συνάντηση συζητήθηκε τόσο η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της, όσο και η απόφαση της Σουηδίας να εισαγάγει ελέγχους ταυτότητας για όλους τους επιβάτες τρένων, λεωφορεί��ν και πλοίων.

«Τα έκτακτα αυτά μέτρα συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο ελάχιστο επίπεδο και να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα», είπε ο κ.Αβραμόπουλος, τονίζοντας ωστόσο, την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, η μόνη λύση είναι «ευρωπαϊκή», γι' αυτό και o ίδιος κάλεσε τα 28 κράτη - μέλη της Ε.Ε. να «προστατεύσουν τα σύνορα, να σεβαστούν τους κανόνες και να διασφαλίσουν το μηχανισμό μετεγκατάστασης, σε πνεύμα συνεργασίας».

Ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι δουλειά της Κομισιόν είναι να πιέσει για τήρηση των συμφωνηθέντων, κυρίως στο θέμα της επαναπροώθησης και της ανακατανομής των προσφύγων.

Εξήγησε ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρηθούν, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε σύντομα ένα κοινοτικό σύστημα ανταλλαγής στοιχείων επιβατών πτήσεων στο εσωτερικό (PNR) και ενημέρωσε πως δεν υπάρχουν σκέψεις για συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Σλοβενίας.

Επιπλέον, ο κ.Αβραμόπουλος επεσήμανε και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, σε σχέση με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Η Δανή υ��ουργός, Ίνγκεν Σόλτσμπεργκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων, καθώς δεν επιθυμεί η χώρα της να είναι ο τελικός προορισμός για χιλιάδες μετανάστες. Ανακοίνωσε μάλιστα και μια νέα συνάντηση με το Σουηδό ομόλογό της Μόργ��αν Γίοχανσον, για το θέμα στα τέλη του μήνα.

Από την πλευρά του, ο κ.Γιόχανσον, τόνισε ότι η κατάσταση στη Σουηδία είναι κρίσιμη με 26.000 ασυνόδευτους ανήλικους να έχουν εισέλθει στη χώρα και συνολικά να έχει περάσει στο εσωτερικό αριθμός προσφύγων, διπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ. Ζήτησε μάλιστα να ενταθούν τα μέτρα στη διαδρομή των Βαλκανίων και να τηρηθούν οι κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνο για το άσυλο.

Τέλος ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Όλε Σρέντερ περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξηγώντας ότι οι κανόνες υποδοχής, το σύστημα eurodac και η φύλαξη των συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να εισέρχονται σ��η Γερμανία 3200 πρόσφυγες ημερησίως.

Τα τρία κράτη μέλη (Σουηδία,Γερμανία, Δανία)αποφάσισαν να συνεχίσουν την στενή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους, υπό την αιγίδα της Κομισιόν και τη συνεργασία με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τι προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν:

Η Συμφωνία του Σένγκεν, γνωστή και ως Συνθήκη του Σένγκεν, καλείται η συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου ανάμεσα σε πέντε κράτη μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) και είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Περαιτέρω, στις 19 Ιουνίου 1990 υπεγράφη εκ νέου στο Σένγκεν η Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν, που συμπλήρωνε και εξειδίκευε την αρχική Συμφωνία. Άλλα κράτη μέλη των ΕΚ και της ΕΕ που μεταγενέστερα υπέγραψαν Πρωτόκολλα και Συμφωνίες προσχώρησης στα δύο ανωτέρω διεθνή κείμενα ήταν η Ιταλία το 1990, η Ισπανία και η Πορτογαλία το 1991, η Ελλάδα το 1992, η Αυστρία το 1995 και η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία το 1996. Ταυτόχρονα με τις τελευταίες, η Ισλανδία και η Νορβηγία —δύο κράτη τα οποία, αν και δεν ήταν μέλη των ΕΚ, εντούτοις συμμετείχαν προ πολλού (1957) στη Βόρεια Ένωση Διαβατηρίων (γνωστή και ως Σκανδιναβική Ένωση Διαβατηρίων) με τους λοιπούς σκανδιναβούς γείτονές τους— υπέγραψαν ειδική Συμφωνία με τα υπόλοιπα δεκατρία κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν στο κεκτημένο του Σένγκεν προκειμένου να συνδεθούν και αυτά με τη Ζώνη Σένγκεν. Στην Ελλάδα η Συνθήκη του Σένγκεν, η Σύμβαση Εφαρμογής της Συνθήκης του Σένγκεν και τα Πρωτόκολλα και οι Συμφωνίες προσχώρησης των νέων κρατών (μεταξύ 1990 και 1996) κυρώθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 2514/1997.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)