​Τη Δευτέρα το βράδυ παρέλαβαν οι θεσμοί το προσχέδιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς, η ελληνική πρόταση θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς και οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει το αργότερο αυτόν το μήνα.

«Η πρώτη αξιολόγηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον περασμένο μήνα, να εκταμιεύσει την υποδόση ύψους 1 δισ.», είπε ο κ. Σχοινάς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου, μεγάλες ενστάσεις για τις υψηλές συντάξεις έχουν εγείρει Σλοβενία, Σλοβακία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία και Ολλανδία, ενώ ουδέτερη στάση διατηρούν Γαλλία και Ιταλία.

Μεγάλη είναι ακόμα η δυσαρέσκεια για το εφάπαξ, ενώ όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, οι δανειστές θέλουν γρηγορότερη προσαμογή των ποσών και των ορίων ηλικίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαναν τέλος, την ανάγκη να υπάρξει στο ασφαλιστικό πολιτική συναίνεση, ανάλογη με εκείνη που υπήρχε το 2015 στη Βουλή των Ελλήνων σε σημαντικά θέματα.