​Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό και αναφέρουν ότι οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ θέλουν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016 – 2018 παραδέχεται σήμερα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος.

«Το ΔΝΤ, αλλά όχι μόνον αυτό, πολλές φορές αμφισβητεί την απόδοση μέτρων δημοσιονομικής αναπροσαρμογής – είτε για μέτρα που έχουμε ήδη πάρει, είτε για νέα μέτρα που σχεδιάζουμε. Συγχρόνως έχει και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας, που και αυτό έχει επιπτώσεις στο εύρος και στη φύση των μέτρων που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Εν ολίγοις, δεν έχει πειστεί για το πώς θα φθάσουμε στο στόχο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018. Θα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Εννοείται ότι ο συντονισμός των κυβερνητικών προτεραιοτήτων αποτελεί προϋπόθεση για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση. Έργο δύσκολο, όχι πρωτίστως λόγω αργοπορίας κάποιων υπουργών, αλλά γιατί είναι τόσες πολλές οι πραγματικές ανάγκες», λέει ο κ. Τσακαλώτος.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται επίσης ότι υπάρχουν στρεβλώσεις.

«Υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν, ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να επανεξεταστούν και το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα», τονίζει και συνεχίζει:

«Η στρατηγική που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και στα δύο σκέλη -των στρεβλώσεων και της βιωσιμότητας-, που όμως και τα δύο είναι αποτέλεσμα πολιτικών δεκαετιών».

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι η κυβέρνηση «εξετάζει διάφορα σενάρια και έχει μπροστά της πρώτη και δεύτερη γραμμή στη διαπραγμάτευση».

Σχετικά με το ΔΝΤ, επαναλαμβάνει ότι έχει διαφορετική εκτίμηση για την απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και ότι δεν έχει πεισθεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πλεόνασμα για το 2018, ενώ σχολιάζοντας την ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα τονίζει πως «η διαμάχη υπερβαίνει το ελληνικό ζήτημα».

«Το ΔΝΤ έχει από τη μία πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι σύμμαχος μίας αριστερής κυβέρνησης και από την άλλη πιέζει τους Ευρωπαίους για μία ευνοϊκή λύση για το χρέος. Αντιστρόφως οι ευρωπαίοι κατανοούν κάπως καλύτερα τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, αδυνατούν όμ��ς να κατανοήσουν το θέμα του χρέους ως υπερεθνικό πρόβλημα», λέει ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ακόμα πως «για την Αριστερά το μεγάλο τεστ είναι κατά πόσο μπορεί να ενσωματώσει τη συμφωνία με τους δανειστές σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που να ανοίγει δρόμο στις κοινωνικές ομάδες που έχουν υποφέρει μετά το 2009».

Τέλος Εωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές ή να επιβάλει τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές απάντησε:

«Εξετάζουμε πολλά εναλλακτικά σενάρια και έχουμε και πρώτη και δεύτερη γραμμή στη διαπραγμάτευση, αλλά για ευνόητους λόγους πριν από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες».