Συνέντευξή του Βέλγου Πρωθυπουργού Charles Michel στο δημοσιογράφο David Coppi φιλοξενεί η εφημερίδα Le Soir, στο πλαίσιο της ανακήρυξής του από την εφημερίδα ως της «προσωπικότητας του έτους», με 12 ερωτήσεις/απαντήσεις, μία για το σημαντικότερο γεγονός κάθε μήνα του 2015.

Στην ερώτηση για την «ελληνική κρίση», η οποία χαρακτηρίζεται «κυρίαρχο γεγονός του Ιουλίου του 2015», ο Βέλγος πρωθ��πουργός απαντά: «Έπρεπε να συμφιλιώσουμε δύο όψεις της δημοκρατίας: Αφενός, είχαμε την εθνική δημοκρατία, με τη νομιμοποίηση του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, του μεγάλου δηλ. νικητή των εκλογών, φορέα ενός αποφασιστικού κοινωνικο-οικονομικού λόγου. Αφετέρου, υπήρχε η ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία του ευρώ, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ενίσχυση των επενδύσεων, τη δημοσιονομική σοβαρότητα. Είναι αλήθεια ότι αυτές οι δύο «δημοκρατίες» συγκρούστηκαν».

«Βρεθήκαμε κοντά στην καταστροφή, γιατί, αν και η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, η ιδέα ότι μπορεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ ήταν δυνητικά σοβαρή για τους επενδυτές στην Ευρώπη, να φύγουν δηλ. από την ευρωζώνη, πο�� βρισκόταν σε κίνδυνο. Έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας να δεχτεί να αναθεωρήσει ουσιαστικά τις θέσεις του, το οποίο και έγινε, συμφωνώντας να εφαρμόσει οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Μη ξεχνάτε ότι το Βέλγιο συμμετείχε με 7 δις ευρώ στη διάσωση της Ελλάδας, και ήταν ο ρόλος μου να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να εξοφληθούμε σε μια δεδομένη στιγμή, ακόμη και αν έχουμε συμφωνήσει σε προθεσμίες» συμπλήρωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Ο Charles Michel ανέφερε ακόμα ότι έχει συχνές συναντήσεις με τον Α. Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι «είναι πολύ ευχάριστος σε επίπεδο σχέσεων» και ότι «σε λίγους μήνες, εξελίχθηκε σημαντικά στις πολιτικές του θέσεις».

Για το προσφυγικό και την έκκληση του Αλέξη Τσίπρα για βοήθεια στο ζήτημα, αλλά και σχετικά με τον αν η Ε.Ε. καθυστερεί, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε:
«Ας επανέλθουμε στα γεγονότα και ας εξηγήσουμε και πάλι τι συνέβη: Ο Jean-Claude Juncker είπε στην Ελλάδα ότι έπρεπε να δεχτεί περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων, και ως εκ τούτου να δεχτεί να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως στο πλαίσιο τηςFrontex, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα αρνιόταν όλα αυτά στο όνομα της «εθνικής κυριαρχίας». Ο Jean-Claude Juncker, στη συνέχεια, επέσεισε την απειλή: Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το χώρο Σένγκεν. Και τότε, ο Αλέξης Τσίπρας υποχώρησε, λέγοντας ναι στην κινητοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ήτοι στον έλεγχο, από την Ευρ��πη, των εξωτερικών συνόρων, που είναι απολύτως επιτακτικός τώρα από την άποψη της συλλογικής ασφάλειας. Αυτά είναι τα γεγονότα».

​​