​«Το 2015 έπεσαν οι μάσκες, το 2016 θα είναι έτος ευθύνης», αναφέρει σε άρθρο της στην εφημερίδα Ημερησία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

Όπως τονίζει «πήγαμε πολλά βήματα πίσω τη χρονιά που φεύγει. Η χώρα συγκρούστηκε με τους φυσικούς της εταίρους και συμμάχους στην Ευρώπη, βρέθηκε απομονωμένη διεθνώς. Η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τους θετικούς δείκτες της οικονομίας που παρέλαβε, να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση, να περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή, να βαδίσει στον δρόμο εξόδου από την κρίση που βρήκε ανοιχτό. Εγκλωβίστηκε σε άσκοπες, πολύμηνες δήθεν διαπραγματεύσεις, χωρίς στρατηγική, χωρίς προοπτική για την επόμενη μέρα, για να καταλήξει έντρομη να εκλιπαρεί ένα νέο μνημόνιο, το χειρότερο όλων των προηγούμενων».

Η κα Γεννηματά συνεχίζει τονίζοντας ότι το 2015 ήταν μια χρονιά «που αποκαλύφθηκαν τα ψέματα και έπεσαν οι μάσκες. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η ψεύτικη διχαστική γραμμή "Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο" και αποκαλύφθηκε η άγνοια, η απειρία, ο τυχοδιωκτισμός, οι κρυφές ατζέντες».

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Φ. Γεννηματά τονίζει πως «πλήρωσε τόσο ακριβά τη διαχείριση της κρίσης, καθώς και τις ανήθικες επιθέσεις που δέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ», ενώ προσθέτει πως «το 2015 ήταν και χρονιά ανάκαμψης που πιστοποιήθηκε και στις εκλογές του Σεπτέμβρη με μια πρώτη πολύ θετική καταγραφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

«Είναι και μια δικαίωση που καθρεφτίζεται στην ανασύνταξη των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, στη σταδιακή επιστροφή των πολιτών που μας εγκατέλειψαν με θυμό και απογοήτευση τα τελευταία χρόνια, στην οικοδόμηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών. Σε αυτόν τον δρόμο θα προχωρήσουμε τη νέα χρονιά γιατί αυτό χρειάζεται ο τόπος(...). Παρά τις δυσκολίες και σε πείσμα πολλών, η μεγάλη προοδευτική παράταξη της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας θα είναι παρούσα, ενωμένη και ισχυρή. Το 2016 θα είναι η χρονιά της ευθύνης της λογικής και των προοδευτικών προτάσεων. Θα είναι η χρονιά μας», καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.