​Δεν σταματούν οι προκλήσεις από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και μετά από τη χθεσινή δήλωση Βέμπερ για αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν, έρχεται σήμερα ο γενικός γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, Β. Στάιγκερ, ο οποίος με συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa επαναφέρει την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit.

Ο κ. Στάιγκερ κατηγορεί για μια ακόμα φορά την Αθήνα ότι δεν τηρεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων και μας κουνά το δάχτυλο, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την προσφυγική κρίση.

«Πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της ευρωπαϊκής αξιοπιστίας, να μην γίνονται συζητήσεις συνεχώς σχετικά με νέες αναβολές ή ακόμη για ένα νέο κούρεμα του χρέους. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση του επιχειρήματος που αφορά στη δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες για να ��πομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική ρότα», είπε.

Μάλιστα με ξεκάθαρο τόνο στηρίζει την άποψη του Β. Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η ευρωζώνη χρειάζεται επιτέλους καθαρούς κανόνες για έξοδο κρατών από το κοινό νόμισμα καθώς και για μια διαδικασία κήρυξης κρατικής χρεοκοπίας».

Ο κ. Στάιγκερ επέκρινε ακόμα την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε τους όρους που τέθηκαν ως αντιπαραγωγικούς.

«Αποδείχθηκε αντιπαραγωγική η μη εκχώρηση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε κάποιο θεσμό των Βρυξελλών. Και σε αυτό το σημείο ο Σόιμπλε είχε δίκιο, όταν ζητούσε να αφαιρεθεί η άμεση πρόσβαση από την ελληνική πολιτική. Πιστεύω ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το “κρυφτούλι” και θα συνεχίσει να εμπαίζει του δανειστές», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο Β. Στάιγκερ επέκρινε και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με τα πυρά του να εκτοξεύονται και εναντίον του ίδιου του Μ. Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, «χωρίς να ερωτηθούν οι Ευρωπαίοι και οι αγορές», όπως είπε.