Αμίλητα εξήλθαν όλα τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας από το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, ενώ αρνήθηκαν ότι έγινε κάποια συζήτηση για το ασφαλιστικό πάρα την παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου εργασίας.

Η συζήτηση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ήταν για τις εκκρεμότητες του 2016 και τον απολογισμό του έτους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να τονίζει χαρακτηριστικά πως «τον Ιανουάριο (θα είναι) τα σπουδαία».

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται για τις αρχές του νέου έτους όποτε θα επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα ώστε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου το ασφαλιστικό να έρθει στη Βουλή.

Κάθετο «όχι» των εισφορών σε αύξηση εισφορών

Η τρόικα έχει ήδη εκφράσει την έντονη διαφωνία της για την αύξηση των εισφορών εργαζομένων-εργοδοτών, επομένως η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.

Μετά τα σενάρια για φόρο 1‰ επί των τραπεζικών συναλλαγών, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, πρόστιμα της τροχαίας και έσοδα από τυχερά παιχνίδια, η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το σενάριο αξιοποίησης των προμηθειών των τραπεζών υπέρ του ασφαλιστικού.

Το σενάριο αυτό λέει πως θα κατευθύνεται στα ασφαλιστικά ταμεία το 10% των προμηθειών των τραπεζών.