Σε μια προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατηγορεί τη χώρα μας πως «δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ο ίδιος προτείνει η Frontex πρέπει να αναλαμβάνει δράση όταν κάποιες χώρες δεν μπορούν να ελέγξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

«Στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή του ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία» τόνισε αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Μάλιστα, δεν δίστασε να προτείνει πως σε περίπτωση που ακόμη και η Frontex δεν δύναται να διασφαλίσει τα σύνορα, τότε θα πρέπει να εξετάζεται η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τη Συνθήκη του Σένγκεν.