​Την ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον σωστό δρόμο. Υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση πως θα διατηρήσει το πρόγραμμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν και η πρώτη αξιολόγηση ήταν προγραμματισμένη για το φθινόπωρο, τώρα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016», είπε.

Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ακόμα πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να προχωρήσει, όπως έχει συμφωνηθεί, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση του Μνημονίου που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα, 0,5% για το 2016.

Όσον αφορά στον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα για μη εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε:

«Εμείς αναμένουμε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και χρηματοδοτικά, είναι ωστόσο μια απόφαση που πρέπει να λάβει μόνο του το Ταμείο».

Ερωτηθείς κατά πόσο το ελληνικό ζήτημα απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης, ο κ. Ντομπρόβσκις έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική κρίση δεν απείλησε ποτέ την Ευρώπη.

«Δεν επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για ελληνική κρίση. Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφώς περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από σκληρές εκφράσεις και υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Όμως η ελληνική οικονομική κρίση ήταν μεμονωμένη περίπτωση. Η σταθερότητα του ευρώ δεν αμφισβητήθηκε ποτέ».