​Κριτική στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό και την οικονομία ασκεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ο κ.Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η χώρα μας επί χρόνια περιφρονούσε τους κανόνες του Δουβλίνου, που προβλέπουν ότι οι μετανάστες υποβάλλουν αίτημα χορήγησης ασύλου στη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζει ότι τα γερμανικά δικαστήρια αποφάσισαν η Γερμανία να μην επαναπροωθεί τους ανθρώπους προς την Ελλάδα, καθώς η συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες δεν ήταν ανθρώπινη.

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν πώς μπορούν οι ίδιοι να βελτιωθούν», πρόσθεσε ο κ.Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη η Αθήνα να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που μιλούν για τριβές στην σχέση του με την 'Ανγκελα Μέρκελ, ο κ.Σόιμπλε δηλώνει ότι η καγκελάριος είναι ευτυχής που ο ίδιος είναι υπουργός των Οικονομικών, καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω του. «Την στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Δεν είμαι ευχάριστος, αλλά είμαι... πιστός» λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την αρνητική στάση κάποιων ανατολικών κρατών-μελών της ΕΕ στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, ο κ.Σόιμπλε τονίζει ότι «η αλληλεγγύη δεν αρχίζει με εκατέρωθεν προσβολές - είναι ήδη σημαντική η πρόοδος αν όλες οι χώρες έχουν επιτέλους αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», προειδοποιώντας ότι «οι ανατολικές χώρες θα πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά λιγότερους από την Γερμανία».

Δείτε τις δηλώσεις Σόιμπλε και αναλυτικό ρεπορτάζ για τις πολιτικές εξε��ίξεις στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR