​Η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επιδρά αρνητικά σε θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, «Στο Κόκκινο».

«Το ΔΝΤ το βρήκαμε, δεν το φέραμε εμείς. Ως ένα βαθμό αποδείχθηκε ότι δεν ήρθε να προσθέσει κάτι το ΔΝΤ. Αρχικά ίσως χρειαζόταν η Ευρώπη την τεχνογνωσία του, σήμερα την έχει αποκτήσει, βεβαίως πάνω στην καμπούρα της Ελλάδας. Στο πείραμα…» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ είχε διαφορετική προσέγγιση από την επίσημη αμερικανική ηγεσία. Πολλές φορές ο Ομπάμα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν πιο φιλικοί στην απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ το έλεγε αλλιώς, πιο… σεμνά. Ό,τι έχει να δώσει όμως αυτή η συζήτηση στην ανάγκη να μειωθεί το χρέος, το έχει δώσει. Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει πια στην Ευρώπη. Άρα η παρουσία του ΔΝΤ επιδρά αρνητικά στον συσχετισμό σε άλλα θέματα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικό , μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο κ.Σκουρλέτης είπε πως η συζήτηση γι'αυτό έχει μπει επίσημα στο τραπέζι. «Και σ' αυτήν δε θα είναι μόνη της η Ελλάδα (…) .Θα είναι πλέον και η νέα ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα περ��βάλλον που έχει λίγο αλλάξει. Έχουν υπάρξει ρωγμές...», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, ο υπουργός είπε πως η διαπραγμάτευση γι' αυτό συνεχίζεται. «Υπάρχουν συσχετισμοί και κερδίζεις ή χάνεις πράγματα. Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιδιώξεις συμμαχίες μέσα στην Ευρώπη. Είναι δηλαδή ένα θέμα για το οποί�� θα πρέπει να ενημερωθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Πολλοί αντιλαμβάνονταν ότι αυτά που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είναι ζητήματα που θα τα βρουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι. Το ασφαλιστικό υπήρχε ως πρόβλημα και πριν το μνημόνιο (..). Δεν υπήρξε δυστυχώς μέριμνα να εξασφαλιστούν και άλλοι κοινωνικοί πόροι. Πολύ πιο δύσκολο είναι να γίνει τώρα, σε συνθήκες κρίσης. Υπήρξαν εγκληματικές πολιτικές εις βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και των αποθεματικών, όπως το PSI», επεσήμανε.

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το 2016, υπογραμμίζοντας ως πρωταρχικό ζήτημα «να μην κλονιστεί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Να έχουμε μια ανοιχτή ειλικρινή επικοινωνία με τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας που μπορούμε και πρέπει να υπερασπιστούμε».