Είναι η Ελλάδα πραγματικά στον δρόμο της ανάπτυξης; Αυτό αναρωτιέται ο αρθρογράφος του BBC, Τζόντλι Μπλουμ, παρουσιάζοντας τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, αναφορικά με τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές.

Το άρθρο αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει κάνει ένα πρώτο βήμα προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το νέο πακέτο διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα, παρά την οριακή πλειοψηφία με την οποία περνούσαν τα μέτρα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ως παράδειγμα αναφέρει τις ιδιωτικοποιήσεις των Περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, με το 51% να παραμένει στο ελληνικό κράτος.

Ωστόσο, ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει αυτά τα μέτρα «μηδαμινά» μπροστά σε αυτά που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα έχει αυξήσει μόνο κατά μερικά δισ. τα έσοδά της από τις ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ, λόγω της πολύς μεγάλης γραφειοκρατίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης, επισημαίνει.

Ο Μπλουμ χαρακτηρίζει το Ασφαλιστικό «όρο του προγράμματος, αλλά και πολιτικό δυναμίτη» ο οποίος απειλεί να κλονίσει την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί πολλές μειώσεις.