​Μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα “El Mundo” έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι εφαρμόζει πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί, εξηγώντας ότι ο χρόνος θα δείξει αν τελικά η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση είναι καλή.

«Στις ασιατικές χώρες ο κόσμος αντιδρά με λύπη ύστερα από μια συμφωνία, διότι αυτό σημαίνει ότι παρά το ότι έχουν κερδίσει κάποια πράγματα, υπάρχουν επίσης πράγματα τα οποία τα έχουν χάσει. Στη Δύση οι συμφωνίες γιορτάζονται με χαμόγελα και χειραψίες, αλλά προφανώς υπάρχουν πράγματα που κερδίζουμε και πράγματα που χάνουμε. Εάν αυτή είναι μια καλή συμφωνία ή όχι θα το πει ο χρόνος. Μόνο όταν την εφαρμόσουμε θα το ��έρουμε» είπε ο υπουργός, τονίζοντας πάντως πως η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ήταν καλύτερη από αυτή που μας πρόσφεραν αρχικά οι δανειστές

«Η συμφωνία την οποία μας έθεσαν στο τραπέζι αρχικά ήταν μόνο για πέντε μήνες, συμπεριλάμβανε τέσσερις ελέγχους αξιολόγησης και τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευθούμε νέα συμφωνία, συνεπώς δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο να πω ότι εκείνη ήταν καλύτερη συμφωνία από αυτή την οποία υπογράψαμε. Συμπεριλάμβανε πάνω κάτω το ίδιο πακέτο μέτρων, αλλά θα είχε διαρκέσει μόνο πέντε μήνες. Τώρα έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά και αυτή είναι μεγάλη διαφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του δη��οψηφίσματος, το οποίο, όπως είπε, επέτρεψε στην κυβέρνηση να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία.

Ο υπουργός τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές. «Έχουμε κόκκινες γραμμές, η προστασία των πιο φτωχών και των ανέργων είναι απολύτως κεφαλαιώδης για εμάς» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε τη στήριξη και άλλων αριστερών δυνάμεων, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και να θέσουμε σε εφαρμογή μία άλλη α��ζέντα σχετικά με τις συντάξεις, την ανεργία και το Κράτος Πρόνοιας. Για τριάντα χρόνια οι νεοφιλελεύθεροι κρατούσαν τα ηνία, έφτασε η ώρα να έχουμε μια διαφορετική ατζέντα».