"Ποτέ πολιτικά πρόσωπα δεν απείλησαν μέσω έγκλειστων τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση." Αυτό προέκυψε από την έρευνα που διενήργησε από τις αρχές Νοεμβρίου ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας για την υπόθεση που προκάλεσε πολιτικό σεισμό πριν από λίγο καιρό.

Ο κ.Δασούλας αρχειοθέτησε εν μέρει την δικογραφία, κρίνοντας πως δεν προέκυψαν στοιχεία για συγκεκριμένα αδικήματα -της βίας κατά πολιτικού κόμματος και της παράνομης βίας- που αφορούσαν τις καταγγελίες του πρώην υπουργού για απειλές σε βάρος της ζωής του, με εμπλοκή ή ανοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο αντιεισαγελέας, ο Παναγιώτης Λάμπρου ήταν ��υτός που... κατεύναζε τους κρατούμενους και «μιλούσε επαινετικά για τον Πανούση», ενώ οι κρατούμενοι εκτόξευαν απειλές κατά πολλών υπουργών (όπως εναντίον του Νίκου Παρασκευόπουλου). Χαρακτηριστική επίσης είναι η φράση που τους αποδίδεται: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές, θα είναι χειρότερος από τους άλλους».

Αντίθετα ο αντίεισαγγελέας ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για την κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου επί 19 ολόκληρες μέρες με αιτήματα σχετικά με νομοθετήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές. Γι' αυτό το τρίτο σκέλος της έρευνας δόθηκε παραγγελία από τον κ.Δασούλα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στ��ν κατάληψη -για όσους δηλαδή παρακίνησαν τους καταληψίες με δημόσιες τοποθετήσεις τους ή με άλλους τρόπους, να προβούν στην κατάληψη.

ΤΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ

Από την έρευνα, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και όλα τα στοιχεία, τα οποία συμπεριέλαβε ο εισαγγελέας στο πόρισμά του προέκυψε:

-Ότι ο Γ.Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ότι ο Π.Λάμπου, στεν��ς συνεργάτης, του Νικ. Παρασκευόπουλου, είχε σχέσεις με την τρομοκρατία. Όπως προέκυψε, ο κ.Λάμπρου προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη, του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές, και πως η θητεία του σε αυτό το πόστο ήταν επιτυχής.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΩΝ

-Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων τους έστελναν πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, και άλλες δράσεις τους κλπ. Π.χ μετά την κατάληψη στον ρ/σ «στο Κόκκινο», η πεποίθηση των κρατουμένων ήταν «ότι ο κ.Πανούσης θα παραιτηθεί». Επίσης σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον κ.Λαμπρου για αντικατάσταση του κ.Πανούση. Σε άλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου το�� 2015 λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» σχετικά με την αστυνομία.

-Ο Γ.Πανούσης ανησύχησε εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον Λάμπρου να μάθει τι συμβαίνει. Απ΄τα σημειώματα όμως προκύπτει ότι ο Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

-Για πρώτη φορά απειλή προκύπτει τον Απρίλη του 2015 με δυο κρατούμενους να συζητούν και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Εκεί καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του Πανούση, αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ , της ΝΔ αλλά και δικαστών.

-Μάλιστα, όπως προέκυψε από την έρευνα, μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ και αποσυμφόρησης των φυλακών κλπ και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα, άρχισαν να στρέφονται κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και του Παν. Λάμπρου , όπως προκύπτει από τα σημειώματα.

-Μάλιστα, από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μάιου ακούγεται το όνομα του κ.Πανούση μόνο μια φορά.

-Από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Μάιο του 2015,στο πλαίσιο των συζητήσεων του Π.Λαμπρου με τους κρατουμένους, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές σε βάρος του Γ.Πανούση.

-Στις 10 Αυγούστου του 2015, όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρήνων της Φωτιάς) οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ εντολήν Πανούση τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό» , αλλά «στρέφονταν» και στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έχει παραχωρήσει υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

-Δεν προέκυψε από την έρευνα ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον Γ.Πανούση μέσω έγκλειστων.

Ο κ.Δασούλας συνεχίζει την έρευνα για την μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλλει οι υπουργοί Παρασκευόπουλος και Τόσκας ,σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.