«Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της, κάθε υπουργός οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του. Οι καθυστερήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται, κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου, προχωράμε προς τα μπρος, ανοίγουμε νέους δρόμους για τον τόπο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2015.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο οδηγός για την πολιτική της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προσθέτοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης «υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές».

Ο κ. Τσίπρας έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και στάθηκε σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως ο νόμος για τις 100 δόσεις και το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευση της και θα φέρει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ έκανε λόγο για συνολικά 11 δράσεις εντός του 2016, μεταξύ των οποίων η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων έργων και των δημοσίων συμβάσεων, η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέφερε τις «κόκκινες γραμμές» ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις: «Ως προς ασφαλιστικό σύστημα, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη. Δεν έχουμε σκοπό δεν θα προχωρήσουμε σε δωδέκατη συνεχή από το 2010 μείωση των κύριων συντάξεων».

Αναφερόμενος στο νέο έτος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πίστη ότι θα είναι η χρονιά της εξόδου από την κρίση: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκ��μψης, της εξόδου από την κρίση. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, κρατώντας παράλληλα τις γραμμές προστασίας των αδυνάτων».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το 2015 ως χρονιά που θα μείνει στην ιστορία τονίζοντας πως «ξεκινήσαμε πριν από 11 μήνες πρώτοι και μόνοι έναν αγώνα, απέναντι στη λιτότητα με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει». «Ας ελπίσουμε ότι η νέα χρόνια θα μπολιάσει αυτούς τους αγώνες και θα επαναφέρει την Ευρώπη στις ράγες της και στις άξιες της» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε ιστορική τη χθεσινή μέρα λόγω του Συμφώνου Συμβίωσης αλλά και του ψηφίσματος για την Παλαιστίνη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σ��μπαγής.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αποκάλυψη ότι την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχαήλ Καλογήρου συναντήθηκε με τον Ερβέ Φαλτσιανί στο εξωτερικό και παρέλαβε usb stick με χιλιάδες ονόματα Ελλήνων που έχουν κάνει ύποπτες διεθνείς συναλλαγές. Το στικάκι αυτό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα.