​Με τον Β. Μεϊμαράκη να επικρατεί σε 43 από τους 52 νομούς της χώρας και τον Κ. Μητσοτάκη να αντιστέκεται στην επέλαση του Α. Τζιτζικώστα στη Β. Ελλάδα, διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών για το νέο πρόεδρο της ΝΔ.

Ενδιαφέρον έχει και η… ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, η οποία έδειξε τα εξής:

• Ο Β. Μεϊμαράκης κέρδισε και με διαφορά όλους τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Αιγαίου, του Ιονίου, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Θράκης.
Στη Μακεδονία κατάφερε να επικρατήσει στα Γρεβενά, τη Δράμα, την Καβάλα, την Καστοριά, την Κοζάνη, την Φλώρινα και την Χαλκιδική, ενώ κέρδισε και το προπύργιο της οικογένειας Καραμανλή, τις Σέρρες.
Υψηλά, πάνω από το 50%, ήταν τα ποσοστά του στη Φωκίδα, τη Λακωνία, την Ηλεία, το Λασίθι, τις Κυκλάδες, τη Σάμο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, ενώ κάτω από το 30% ήταν τα ποσοστά που πήρε στη Β΄ Θεσσαλονίκης και στα Χανιά.

• Ο Κ. Μητσοτάκης πάλι πήρε την πρωτιά στους νομούς Ρεθύμνης και Χανίων και σύμφωνα με πληροφορίες παίρνει και την πολυπληθή Β΄ Αθήνας, ενώ ήρθε δεύτερος σε όλους τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Ηπείρου.
Στη Β. Ελλάδα κατάφερε να σπάσει το δίδυμο Μ��ϊμαράκη – Τζιτζικώστα σε Καβάλα, Καστοριά και Έβρο, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά του ήταν στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Αντίθετα τα χαμηλότερα ήταν στη Φλώρινα, την Ημαθία και τη Χαλκιδική.

• Ο Α. Τζιτζικώστας μπορεί να κέρδισε την Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, παρ’ όλ’ αυτά δεν κατάφερε να κυριαρχήσει ούτε στη Β. Ελλάδα, που θεωρείτο το προπύργιό του, με αποτέλεσμα να έρθει πρώτος μόνο στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στην Πέλλα και στην Πιερία.
Δεύτερος κατάφερε να βγει μόνο στην Καστοριά, στα Τρίκαλα και στη Λέσβο και στις υπόλοιπες περιοχές ήταν τρίτος. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του καταγράφηκαν στην Ημαθία, στο Κιλκίς και στην Κοζάνη και τα μικρότερα στο Λασίθι, στα Χανιά και ��το Ηράκλειο.

• Τέλος ο Α. Γεωργιάδης ήταν τέταρτος σε όλους τους νομούς της χώρας, με τα μεγαλύτερα ποσοστά του να καταγράφονται στη Μεσσηνία. Πάνω από 10% πήρε στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στην Καβάλα, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στις Σέρρες, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική, την Αργολίδα, την Αχαΐα, την Κορινθία, τη Λακωνία και την Κεφαλονιά.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ για τη ΝΔ στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR