Ο αριθμός… 4 είναι αυτός που θα κρίνει αρκετά στη ΝΔ σχετικά με την μάχη εντυπώσεων, αλλά ενδεχομένως και ουσίας, εν όψει του δεύτερου γύρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσον αφορά τα αποτελέσματα για τις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, με τα ποσοστά να βρίσκονται λίγο πάνω από το 40% αυτή την ώρα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και λίγο κάτω από το 30% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr (με το ποσοστό ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων στο 67% περίπου των εκλογικών τμημάτων), το να οριστικοποιηθούν σε αυτά τα επίπεδα μόνο ασήμαντο δεν θεωρείται.

Όπως λένε στελέχη της ΝΔ, άλλη εικόνα για τους συσχετισμούς δημιουργεί το 40+% για τον ένα υποψήφιο έναντι 20+% για τον άλλο (έστω και αν πλησιάσει ο κ. Μητσοτάκης το 30% αλλά δεν το ξεπεράσει) κι άλλη το +30% και για τους δύο. Για αυτό και θεωρούν ότι το τελικό αποτέλεσμα της 20ης Δεκεμβρίου, θα παίξει τον ρόλο του για το αποτέλεσμα της 10ης Ιανουαρίου.

Η όποια επίπτωση δεν περιορίζεται σε «συμβολικό» και μόνο επίπεδο, αλλά επεκτείνεται σε πολιτικό και επικοινωνιακό, καθώς θεωρείται ότι στην πρώτη περίπτωση ο κ. Μείμαράκης θα επιχειρήσει να εμπεδώσει στην κ��ινή γνώμη μία εικόνα κυριαρχίας.

Αντιστρόφως, αν βρεθούν στο + 30% και οι δύο, έστω και αν ο κ. Μεϊμαράκης πλησιάσει το 40% σε αυτή την περίπτωση αλλά δεν το ξεπεράσει, θεωρείται ότι αυτό που μένει στην κοινή γνώμη είναι ότι και οι δύο ξεκινούν από κοντινή αφετηρία.

Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση (ποσοστό άνω του 40% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη), έστω και σε ρητορικό επίπεδο - καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποσαφηνίσει ήδη ότι θα κατέλθει ως υποψήφιος στον δεύτερο γύρο - εκτιμάται ότι ένα από τα ζητήματα που θα συνεχίσουν να συζητιούνται είναι η σκοπιμότητα της διεξαγωγής του δεύτερου γύρου.

Κάποιοι θα αναλάβουν να υπενθυμίσουν παράλληλα ότι και ο Αντώνης Σαμαράς δεν συγκέντρωσε το 50% σ��ις εκλογές του 2009, αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη αποσύρθηκε (αν και είναι αλήθεια ότι προσέγγισε την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο και μοναδικό γύρο που διεξήχθη.

Η δήλωση στήριξης Γεωργιάδη και άλλων στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στη δεύτερη περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να προβάλλει στην κοινή γνώμη την εικόνα του απόλυτου «ντέρμπι» καθώς αναμένεται να αξιοποιήσει το γεγονός ότι πίσω από την δική του υποψηφιότητα θα στοιχηθεί ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης και η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Απόστολου Τζιτζικώστα, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ο Μάκης Βορίδης.

Εξάλλου, όπως έ��ινε γνωστό πριν από λίγο, στις 6.30 μ.μ. ο κ. Γεωργιάδης θα κάνει δημόσια δήλωση, στην οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εκφράσει την στήριξή του στον β΄γύρο, στην υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να το αντιμετωπίσει με κριτική για στήριξη από «σκληροπυρηνικούς» ή ακόμη και «ακραίους», που δεν συνάδει με την εικόνα του «φιλελεύθερου» που θέλει να φιλοτεχνήσει ο αντίπαλός του.

Και μια και περί φιλελευθερισμού ο λόγος, οι συνεργάτες του μέχρι πρότινος προέδρου της ΝΔ εκτιμάται ήδη ότι θα προβάλλουν την άποψη ότι πραγματικά φιλελεύθερος είναι ο ίδιος και μόνο, με την προσήλωσή του στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, σε αντίθεση με τον «νεοφιλελευθερισμό» του κ. Μητσοτάκη όπως θα υποστηρίξουν.

Από την πλευρά του ο αντίπαλός του θα επιχειρήσει να προσδώσει στον κ. Μεϊμαράκη τον χαρακτηρισμό του «παλαιοκομματικού», λόγω της πολυετούς ενασχόλησής του με την πολιτική.

ΑΛΕΞΗΣ ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ