​«Κανείς δεν πιέζει την Ελλάδα να παραμείνει στο πρόγραμμα». Αυτή είναι η απάντηση αξιωματούχου του ΔΝΤ, ο οποίος μιλώντας στον ανταποκριτή του Star στην Ουάσιγκτον, Δ. Σουλτογιάννη, ξεκαθαρίζει πως ανά πάσα στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μπορεί επίσημα και όχι μέσω τηλεοπτικών και έντυπων συνεντεύξεων να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο καινούργιο πρόγραμμα.

Προηγουμένως βέβαια, όπως τονίζει ο αξιωματούχος του Ταμείου, θα πρέπει να αποπληρώσει τα χρεωστούμενα και να διατηρήσει σχέση τεχνογνωσίας με το ΔΝΤ.

Πάντως, κύκλοι του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τονίζουν πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Ιανουαρίου θα είναι καθοριστική για το εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή όχι και υπογραμμίζουν ότι ΗΠΑ και Ευρώπη θέλουν τη συμμετοχή του.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στον Α. Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στους Financial Times επανέλαβε ότι δεν θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας μη εποικοδομητική την προσέγγιση του Ταμείου στα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

BINTEO STAR