Μετά τον Αλέξη Τσίπρα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει την αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα λάθη στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον.

Ο υπουργός Οικονομικών ομολογεί ότι όταν η κυβέρνηση απειλούσε ότι θα φύγει από το ευρώ ουσιαστικά "πυροβολούσε" τα πόδια της Ελλάδας, ενώ παραδέχεται ότι σε μια έξοδο από το ευρώ θα πλήττονταν οι πιο φτωχοί.

«Είμαι πρόθυμος να δεχτώ το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Υπάρχει ένα μερίδιο ευθύνης για το πώς πιστεύαμε την διαπραγμάτευση για το τι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, για το ποια τακτική θα μπορούσαμε να ακολουθούσαμε. Η τακτική του να λέμε ότι τελικά "μπορούμε να φύγουμε από το ευρώ "δεν ήταν μια επιτυχημένη τακτική, διότι ήταν μέρος του σχεδίου μιας μερίδας των δανειστών μας εξαρχής. Μια μερίδα των ηγετών της ευρωζώνης ήθελε να πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Έτσι δεν είναι μια εντυπωσιακή πολιτική από την δική σου πλευρά να λες "θα φύγω αν δεν κάνεις αυτό" διότι ένα μεγάλο μέρος σε ήθελαν έξω εξαρχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσακαλώτος.

«Θα είχαμε την κατάρευση των τραπεζών... Και αυτό θα είχε το μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο στους πιο φτωχούς. Διότι το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας και της ανώτερης μεσαίας τάξης είχαν βγάλει τα λεφτά τους έξω από την χώρα και τις τράπεζες. Έτσι, το Grexit θα χτυπούσε όλους αυτούς τους ανθρώπους στα πολύ χαμηλά στρώματα, στις πιο φτωχές γειτονιές. Αυτούς που θα είχαν 2000-3000 ευρώ ή 5000 ευρώ... Και αυτή δεν είναι μια απόφαση που μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει με ελαφρά την καρδία», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολογεί στην ίδια συνέντευξη ότι και με την δραχμή θα... είχαμε και πάλι μνημόνιο!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης , ο οποίος μίλησε στο ίδιο ντοκιμαντέρ, είπε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα σχεδίαζαν μείωση του χρέους με ανταλλαγή ομολόγων και όχι με απευθείας μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους.

BINTEO STAR