Η αυτοκριτική του πρωθυπουργού στο βρετανικό Channel 4 για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης του, που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και το τρίτο σκληρότερο μνημόνιο με νέο δάνειο και νέα επώδυνα μέτρα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

«Νομίζω ότι χάσαμε χρόνο και στο τέλος ξεμείναμε από δυνάμεις και χρήματα. Αν το ξέραμε αυτό θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή», δήλωσε ο κ.Τσίπρας, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι «είχαμε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό. Αποδείχτηκε τώρα, ότι δεν κατείχε ούτε την τέχνη του νταουλιού».

«Είτε σκόπιμα, είτε από άγνοια ο Τσίπρας φόρτωσε στην Ελλάδα ένα βαρύ πρόγραμμα» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Ωστόσο, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, ο Γιάννης Βαρουφάκης ουσιαστικά διαψεύδει το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι δεν ήξερε τι θα αντιμετωπίσει από τους δανειστές. 25 μέρες πριν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, και 3 μέρες πριν διενεργηθεί το δημοψήφισμα, στις 21 του περασμένου Ιουνίου ο τότε υπουργός Οικονομικών, μπροστά στην κάμερα του βρετανού δημοσιογράφου, προέβλεπε με χαρακτηριστική ακρίβεια το πώς θα κλείσουν οι τράπεζες.

«Έχω μια βάσιμη υποψία ότι τουλάχιστον μέσα στο Eurogroup σκέφτονται να κάνουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να υπογράψουμε και σαν αποτέλεσμα αυτό θα οδηγήσει την Ελλάδα στο κλείσιμο των τραπεζών την Τρίτη μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είμασ��ε έτοιμοι γι' αυτό, κανείς δεν είναι έτοιμος για τον Αρμαγεδδών» είχε δηλώσει τότε ο κ.Βαρουφάκης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν κατέρριψε μόνο το επιχείρημα περί άγνοιας, αλλά και την κριτική ότι για το κλείσιμο των τραπεζών έφταιγαν οι δανειστές ή η αντιπολίτευση.

Για "προσχεδιασμένο σχέδιο" έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Χάρης Θεοχάρης με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών. «Ο κ. Βαρουφάκης ομολογεί ότι το κλείσιμο των τραπεζών ήταν προσχεδιασμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος την περίοδο των διαπραγματεύσεων επέμενε για κυβερνητική στροφή στο ρεαλισμό, άφησε αιχμές για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Κουμουνδούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε πράγματα περισσότερα από αυτά που μπορούσε να κάνει» δήλωσε ο κ.Παπαδημούλης στην εκπομπή του Star, “Live U” .

ΒΙΝΤΕΟ STAR