Όλο και πιο δύσκολη κάνει η κυβέρνηση την υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

«Ό,τι χρωστάω εγώ θα τα βρουν τα παιδιά μου μπροστά. Ότι προσπάθησα τόσα χρόνια να κάνω με μεγάλο κόπο και θυσία θα χαθούν. Θα τα πάρουν οι τράπεζες, τα funds» δηλώνει στο Star ο Χαράλαμπος Μπαρδάκος, o οποίος πήρε δάνειο το 2005, για να βοηθήσει τον γιο του. Σήμερα οφείλει155.000 ευρώ. Αλλά ενώ πληροί όλα τα υπόλοιπα κριτήρια, δεν μπορεί να κάνει χρήση του νόμου γιατί είναι άνω των 80 ετών.

Τα νέα κριτήρια του νόμου Κατσέλη κάνουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη να μοιάζει με μαρτύριο. Για την εκτίμηση του ακινήτου πρώτο λόγο θα έχει η τράπεζα. Ο οφειλέτης ωστόσο μπορεί να το αμφισβητήσει βάζοντας ανεξάρτητο εκτιμητή.

«Εφόσον οι δυο αυτές εκτιμήσεις, αφενός της τράπεζας και αφετέρου του δανειολήπτη, δεν συμφωνούν τότε μπορεί το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης να ορίσει έναν τρίτο εκτιμητή» δηλώνει ο Μιχάλης Κούβαρης, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών.

Ο οφειλέτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το μέγιστο δυνατό.Για παράδειγμα ένας ενήλικας με 800 ευρώ μισθό, ενδεχομένως να κληθεί να δώσει τα 263 στην τράπεζα καθώς βάσει των εύλογων δαπανών διαβίωσης για να περάσει έναν μήνα αρκούν 537 ευρώ.

Ο νόμος προβλέπει και την καταβολή της ελάχιστης συνεισφοράς για όσους ζουν στα όρια της φτώχειας.

Για ετήσιο εισόδημα ως 8.000 ευρώ ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει το 5%, δηλαδή 400 ευρώ τον χρόνο. Αν το εισόδημα είναι πάνω από τις 8.000 ο συντελεστής συνεισφοράς ανεβαίνει στο 10%.

Το υπόλοιπο ποσό της δόσης όπως θα διαμορφωθεί μετά την εκδίκαση της υπόθεσης θα επιδοτείται από το κράτος για έναν χρόνο. Ωστόσο, το κονδύλι γι' αυτόν το σκοπό είναι 100 εκατομμύρια.

«Κάπου λέει ότι η δυνατότητα του οφειλέτη αυξάνεται αν ο ίδιος αποδεχτεί να μειώσει αρκετά τις δαπάνες του. Δηλαδή μπορεί κάποιος ενδεχομένως να πει εγώ δεν θέλω να τρώω πολύ θέλω να τρώω λίγο για να σώσω το σπίτι μου», τονίζει ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Την ίδια ώρα για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια η κυβέρνηση καταφεύγει στο νόμο Δένδια.
​​​​