​Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το προσφυγικό και οι ηγέτες έδωσαν τα χέρια σε συμφωνία τεσσάρων σημείων.
Πιο συγκεκριμένα, στην Σύνοδο επισημάνθηκε από τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ η ανάγκη για:
-επιτάχυνση της θέσπισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών,
-συστηματικότερους ελέγχ��υς στα εξωτερικά σύνορα,
-ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες
-και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, αναφορικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Πέμπτη με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής στην πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής και αποδέχτηκαν τις προτεινόμενες αλλαγές του κανονισμού λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν.

Επίσης, συμφωνήθηκε η Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις για αλλαγές στη Συνθήκη του Δουβλίνου, και αναθεωρημένη πρόταση για τα λεγόμενα «ευφυή σύνορα». Το θέμα των εξωτερικών συνόρων θα εξεταστεί και πάλι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου.

Στο επίκεντρο των εργασιών της Παρασκευής βρέθηκε η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς – η ένωση κεφαλαιαγορών και η τραπεζική ένωση, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στα συμπεράσματα για το σύστημα εγγύησης καταθέσεων, λόγω διαφωνίας της Γερμανίας. Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι τον Ιούνι��.

Επίσης, την δεύτερη ημέρα της Συνόδου εξετάστηκε και η ενεργειακή πολιτική.

Τουσκ: To 2016 θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις

Ο πρόεδρος του ��υρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έστειλε το μήνυμα πως το 2016 η ευρωζώνη θα πρέπει να λάβει τις «δύσκολες αποφάσεις» που απαιτούνται για την τραπεζική ενοποίηση, μετά τις συζητήσεις όπου τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο της Κομισιόν για κοινή εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, πρόταση που βρίσκει, όπως προαναφέραμε, κάθετα αντίθετη τη Γερμανία.

Για το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, ο κ.Τουσκ κατέστησε σαφές ότι το πολύπλοκο αυτό θέμα «θα το λύσουμε ως Ευρώπη», κι όχι με βάση τις «διμερείς σχέσεις» μεταξύ των κρατών ή με γνώμονα τα συμφέροντα ομάδων χωρών.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπλήρωσε όμως πως όλα τα κράτη-μέλη δέχτηκαν την αρχή της συλλογικής λήψης αποφάσεων.

Γιούνκερ: Δεν τρέφω αυταπάτες το 2016 θα είναι δύσκολη χρονιά

«Δεν τρέφω αυταπάτες, το 2016 θα είναι δύσκολο για την ΕΕ» δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το 2016 η ΕΕ, όπως η προσφυγική κρίση ή το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής παραδέχτηκε ότι στη Σύνοδο δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο οικονομικό μέτωπο, τονίζοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Αμετακίνητη η Μέρκελ

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως στην Σύνοδο επανέλαβε την θέση της Γερμανίας, η οποία απορρίπτει κάθε μοντέλο κοινής ευθύνης για τις καταθέσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς το Βερολίνο βλέπει το όλο σχέδιο ως προσπάθεια μεταφοράς των τραπεζικών λαθών που έγιναν στη Νότια Ευρώπη στις πλάτες του Βορρά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές πως είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει ακόμα και τη δικαστική οδό ώστε να αποτρέψει την ιδέα της κοινής ευθύνης για αποταμιεύσεις στη νομισματική ένωση.

Συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Στα highlights της Συνόδου Κορυφής ήταν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα φιλοξενίας, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού δήλωσε την πρόθεση της χώρα μας να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχθεί βοήθεια, εξέφρασε παράπονα στην κα Μέρκελ για την Frontex, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει λάβει την μισή από την βοήθεια που έχει ζητήσει.

Τσίπρας: Ήταν ένα διήμερο με θετικές α��οφάσεις

Μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για ένα "διήμερο με θετικές αποφάσεις", χαρακτήρισε το 2015 "δύσκολη χρονιά" και εξέφρασε την ελπίδα το 2016 να καρποφορήσουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις των ηγετών και να είναι μια χρονιά μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Στην αντεπίθεση ο Ρέντσι

Συζητήσεις προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για την Γερμανία, στην οποία επέρριψε ευθύνες όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Κάμερον: Θα βοηθήσουμε την ΕΕ στο θέμα της ασφαλείας των συνόρων
Έτοιμος να βοηθήσει τους Ευρωπαίους εταίρους του να διασφαλίσουν τα σύνορα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη οι χώρες της ΕΕ να συνεργαστούν πιο συστηματικά και να μοιράζονται τα δεδομένα που διαθέτουν όσον αφορά την ασφάλεια των αερομεταφορών, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την κατ��πολέμηση της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραμονής ή όχι της χώρας του στην ΕΕ, ο Κάμερον άφησε να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί εντός του 2016. «Έθεσα την καταληκτική ημερομηνία για το δημοψήφισμα στα τ��λη του 2017. Ήθελα πάντα να δώσω στον εαυτό μου χρόνο, για να το κάνω σωστά. Αυτό που μετρά είναι η ουσία», πρόσθεσε.

ΟΗΕ: Καλό μέτρο η ενίσχυση της Frontex στην Ελλάδα, αλλά όχι αρκετό

Σχολιάζοντας την Σύνοδο Κορυφής, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτησε την συμφωνία των ηγετών, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Ο ίδιος προειδοποίησε πως εάν δεν ��ροχωρήσει η μετεγκατάσταση και συνεχιστούν η τραγωδία στο Αιγαίο και η χαοτική κατάσταση στα Βαλκάνια, τότε το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου κινδυνεύει με κατάρρευση.