​Αποκαλυπτικό για το παρασκήνιο που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών το περασμένο καλοκαίρι, μετά από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος είναι το τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ που υπογράφει ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον.

Σε αυτό, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εμφανίζεται να προβλέπει με ανατριχιαστική ακρίβεια το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, μία εβδομάδα πριν η προφητεία του επαληθευτεί τελικά.

«Η υποψία μου είναι ότι θα μας δώσουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Και κατά συνέπεια θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής», λέει στην αρχή του ντοκιμαντέρ ο Γ. Βαρουφάκης και όταν ο Βρετανός δημοσιογράφος τον ρωτά αν είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση για κάτι τέτοιο απαντά:

«Φυσικά και όχι. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος για τον Αρμαγεδδώνα».

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο Ε. Τσακαλώτος, ο οποίος όμως είναι πιο επιφυλακτικός για τις προθέσεις των δανειστών.

«Δεν ξέρω, επειδή δεν ξέρω τι θέλουν οι δανειστές. Εξαρτάται από το τι νομίζεις ότι η άλλη πλευρά θέλει να κάνει. Εάν θέλουν έναν έντιμο συμβιβασμό, αν θέλουν μια άλλη κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές ή αν θα παραμείνουν σκληροί μέχρι το τέλος μέχρι να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ξέρω είναι δύσκολο να πω», λέει.

Το ντοκιμαντέρ προβάλει ακόμα απόσπασμα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ μετά από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, με τον ίδιο να δηλώνει ��την κάμερα του Μέισον:

«Όπως ξέρετε πολύ καλά δεν έχω την υποστήριξη της ολιγαρχίας στην Ελλάδα, δεν έχω την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μίντια, αλλά η δύναμή μας είναι η υποστήριξη του λαού».

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με τον Γ. Βαρουφάκη, στο υπουργείο Οικονομικών και τον δημοσιογράφο να τον ρωτά:

«Πώς θα νιώθατε αν αυτή είναι η τελευταία σας μέρα στο υπουργείο»;

«Χαρούμενος», απαντά εκείνος, «Το μισώ αυτό το γραφείο».

Εντύπωση πάντως προκάλεσε ένα… τιτίβισμα του πρώην υπουργού Οικονομικών, χθες το βράδυ, ο οποίος έσπευσε να κατηγορήσει τους Ευρωπαίους για πραξικόπημα.

«Η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες στο πλαίσιο πραξικοπήματος. Η αγωνία των τροϊκανών (εξ&εσ) να μου χρεώσουν το κλείσιμο τους με τιμά ιδιαίτερα», έγραψε.

f7bb166456f35e3a86df5720c934f27a.jpg