​«Αναγνωρίστηκε ο ρόλος – κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη μίνι σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα πως αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους η σημασία της σχέσης Ελλάδας – Τουρκίας στον έλεγχο και στη μείωση των προσφυγικών ροών και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδα – Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία, όλων όσων δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής, δεσμεύτηκαν ότι θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την ΕΕ, προς τρίτες χώρες, ώστε, είτε να ενεργοποιηθούν παλιότερες συμφωνίες, είτε να γίνουν επιστροφές.

Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία και δεσμεύτηκαν να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο.

Αναφερόμενος, στα κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά, ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώνοντας την κατασκευή τους, αλλά και τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα.

«Όλοι χαιρέτισαν, και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία σε αυτό το ζήτημα. Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα μέλλον φραχτών και βίας, αλλά ένα μέλλον αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συνυπευθυνότητας», είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, όσον αφορά στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε».

«Είναι απολύτως σαφές ότι η δράση αυτών των σωμάτων εναπόκειται στην ευθύνη της διαφύλαξης των συνόρων που παραμένει εθνική ευθύνη», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τον Ιούνιο.