«Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το κεκτημένο της ζώνης Σένγκεν» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε.

«Στη σημερινή συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συζητήσαμε το προσφυγικό, ένα θέμα που δοκιμάζει όλες τις διαστάσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το κρίσιμο για την Ελλάδα συμπέρασμα, που προκύπτει από τη συνάντηση, είναι ότι παρά την καθυστερημένη αντίδραση της ΕΕ, η οποία διόγκωσε το πρόβλημα, τα κράτη μέλη της ΕΕ πλέον, δρουν πιο συλλογικά και πιο συντεταγμένα. Το κοινό μας κεκτημένο, όπως γ��α παράδειγμα η ζώνη Σένγκεν, είναι επιτεύγματα που δεν μπορούμε να τα απεμπολήσουμε στην πρώτη δυσκολία» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης.

Όπως πρόσθεσε, η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, αλλά και ως η κατ εξοχήν φιλοευρωπαϊκή δύναμη της χώρας, πιέζει σθεναρά τη Κυβέρνηση για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων. «Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάσει η Ευρώπη την ψυχή της στα σύνορά της. Η ΕΕ οφείλει να δείξει ανθρωπισμό και βεβαίως να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πνιγούν. Και οφείλουν να το κατανοήσουν όλοι αυτό. Άλλο πράγμα η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, άλλο η φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Δεν είναι ίδια τα δεδομένα, δεν μπορούν να υπάρξουν οι ίδιες πολιτικές φύλαξης» διευκρίνισε.

Ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε να αναληφθεί πρωτοβουλία από την ΕΕ, ώστε να υπάρχει δυνατότητα καταγραφής των προσφύγων πριν περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Να υπάρξουν βάσεις καταγραφής και πέραν της Ελλάδας, στην Τουρκία, αλλά και στις άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. Απαιτείται η άμεση παρέμβαση της ΕΕ, ώστε να εξαρθρωθούν τα παράνομα δίκτυα των δουλεμπ��ρων. Για ένα τόσο σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα δεν υπάρχουν ούτε άμεσες, ούτε εύκολες λύσεις» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο βασικές αρχές που πρέπει να καθορίζουν τη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την αντιμ��τώπιση του φαινομένου είναι αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.