​Κόλαφος είναι το έγγραφο που έστειλε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ στους Ευρωπαίους ηγέτες και στο οποίο αποκαλύπτει ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις ότι έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο μήνες από τη συμφωνία που επετεύχθη μετ��ξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι κατά μέσο όρο φτάνουν στην Ελλάδα 4.000 άτομα από την Τουρκία από τις 29 Νοεμβρίου και μετά. Σημειώνει μάλιστα ότι μπορεί ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά να μειώθηκε λίγο από τις 5.000 και 6.000 που ήταν στις αρχές του μήνα, αλλά όπως επισημαίνεται αυτό δεν οφείλεται υποχρεωτικά στη στάση της Τουρκίας.

«Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες», αναφέρει το έγγραφο το οποίο εστάλη ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες πριν τη σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν το πι��ανό σχήμα μεταφοράς απ' ευθείας από την Τουρκία Σύρων προσφύγων.

Παρ’ όλ’ αυτά, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποδείξεις που θα φέρει η Τουρκία, ότι έχει καταφέρει να εμποδίσει τους διακινητές να μεταφέρουν ανθρώπους μέσα σε σαπιοκάραβα.

Από αυτό θα εξαρτηθεί τέλος, αφενός αν η Άγκυρα θα πάρει τα 3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και αφετέρου αν θα χαλαρώσουν οι όροι για την έκδοση βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ.

Δείτε περισσότερα για το θέμα και την Σύνοδο Κορυφής στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR