​Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση επεσήμανε στους δημοσιογράφους τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

_ABP0603.jpg

Σ’ αυτό συμφώνησε και ο κ. Νταβούτογλου και μάλιστα κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

"Χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε κε Πρωθυπουργέ. Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες. Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές. Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις", είπε ο πρωθυπουργός.

_ABP0545.jpg

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Α. Νταβούτογλου, ο Α. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και πρότεινε τη συνεργασία και ενημέρωση των αρχών των δύο χωρών κάθε μήνα.

Ο κ. Νταβούτογλου από την πλευρά του συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει καταγραφή των ελέγχων.

_ABP0604.jpg

Αυτή την ώρα, οι δύο άνδρες βρίσκονται στην αυστριακή πρεσβε��α, όπου πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Αυστρίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η μίνι σύνοδος αφορά στο εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς ενδιαφερόμενα κράτη – μέλη της ΕΕ που πρότεινε η Κομισιόν, παρουσία του Ζ. Κ. Γιούνκερ.