«Για να διατηρηθεί το κοινοτικό κεκτημένο του Σένγκεν είναι απαραίτητο να υπάρξει επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων». Αυτή τη φράση θα περιέχει το αγγλικό προσχέδιο του κείμενου των συμπερασμάτων που κοινοτικός διπλωμάτης έδειξε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πριν από λίγη ώρα και με αυτή τη δέσμευση η Σύνοδος των 28 θα αναθέτει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα την επίσπευση των συζητήσεων για την εξεύρεση λύσεων για την καλύτερη φύλαξη των εξ��τερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, ξεκινώντας με την προχθεσινή πρόταση της Κομισιόν ως βάση.

Οι 28 αναμένεται να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το πώς θα επιταχυνθεί η εφαρμογή προηγούμενων αποφάσεων σε σχέση με την υποδοχή και την φιλοξενία προσφύγων, την δακτυλοσκόπηση, καταγραφή και επιστροφή, όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, στις χώρες προέλευσης.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, η προτεραιότητα είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο στα Σύνορα», έλεγε ο ίδιος κοινοτικός διπλωμάτης.

Την ίδια ώρα στην Αυστριακή Αντιπροσωπία ξεκινάει η συνάντηση των 8 (Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Φιλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σλοβενία) με τον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου, προς τον οποίο δεν θα δοθούν υποσχέσεις μετεγκατάστασης προσφύγων από το έδαφος της Τουρκίας, παρά μόνο διμερώς. Οι 8 περιμένουν καταρχήν να ακούσουν από τον Α. Νταβούτογλου πως σχεδιάζει η κυβέρνηση του να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου δράσης που συμφώνησαν οι δύο πλευρές πριν από δύο εβδομάδες.

«Ένα δύσκολο Συμβούλιο στο τέλος μιας δραματικής χρονιάς», με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Μάρτιν Σούλτς χαρακτήρισε το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να βρούμε ��ύσεις και να βελτιώσουμε την κατάσταση στο προσφυγικό, πρέπει να πάρουμε πίσω την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ», σημείωσε ο Μάρτιν Σούλτς. «Αν η Ιορδανία μπορεί να δέχεται πρόσφυγες, μπορούμε ��αι εμείς», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «507.000 πρόσφυγες μπορούν να κατανεμηθούν στην ΕΕ χωρίς πρόβλημα», αν όπως είπε τα κράτη μέλη αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Είπε μάλιστα ότι τα κράτη μέλη που δέχονται το μεγαλύτερο τμήμα των κοινοτικών κονδυλίων δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της μετεγκατάστασης στο έδαφός τους, τόσων προσφύγων όσων τους αναλογεί.

Ο πρόεδρος Σουλτς, μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, από κοινού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ στην καθιερωμένη τους συνάντηση πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ από την πλευρά του χαρακτήρισε την συνεργασία που έχει με το Κοινοβούλιο, την καλύτερη των τελευταίων 30 ετών, τόνισε ότι και ό ίδιος και το ΕΚ πιστεύει ότι θα έχουμε σήμερα μια επί της αρχής συμφωνία, για τη γενική κατεύθυνση του μελλοντικού συλλογικού διαμερισμού της ευθύνης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν και πως «οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα».

Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων λέγοντας πως «αν αποτύχουμε τα σύνορα θα κλείσουν» και πως «είναι ήδη τεράστια η απογοήτευση των 80.000 εργαζομένων που διέρχονται τα Σύνορα Γαλλίας - Λουξεμβούργου σε 4 ώρες στα σύνορα, δεν μπορεί να γίνεται έτσι, οι πολίτες δεν μπορούν να το ανεχθούν».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «κάναμε προτάσεις» και πως «δεν είμαι θαυμαστής της επιτροπολογίας, αλλά πρέπει να μπορούμε να παίρνουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα», εξηγώντας το πως κατά την πρότασή της Κομισιόν θα επιχειρεί η μελλοντική συνοριοφυλακή της ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με την συνάντηση των προθύμων στην Αυστριακή Αντιπροσωπεία με την Τουρκία εξήγησε ότι «αυτό δεν συνιστά διαίρεση», αλλά πρόθεση όσων μπορούν να επιταχύνουν τις προτάσεις της Κομισιόν.

Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου