​Το προσφυγικό θα βρεθεί για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να βρίσκεται στην… πρέσα για να δεχθεί την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που θα μπορεί να επεμβαίνει και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός κράτους – μέλους της ΕΕ.

Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει ήδη μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα λίγο πριν από τη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Α. Νταβούτογλου.

Οι Ευρωπαίοι έχουν βάλει και πάλι στη γωνία την Αθήνα, καθώς θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά στη δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης στα νησιά και ταυτόχρονα εντοπίζουν αδυναμία φύλαξης των συνόρων.

Ο Α. Τσίπρας την Τετάρτη, από τη Χίο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και πως τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να κάνει αυτό που πρέπει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η νέα δύναμη που προτείνεται να δημιουργηθεί και να αντικαταστήσει την Frontex θα πρέπει να επεμβαίνει μόνο με τη συναίνεση των χωρών και θα ζητήσει στο τελικό κείμενο της απόφα��ης να μην υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις, αλλά σε συντονισμό με τις γειτονικές χώρες.

Ο Α. Τσίπρας θα ζητήσει επίσης να επισπευσθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10:20 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Α. Νταβούτογλου, όπου και θα υπογραμμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη να κάνει η Τουρκία όσα προβλέπονται από την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για την μείωση των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στις 15:30 και εν συνεχεία θα συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά στις 16:00.