​Με ευρύτατη πλειοψηφία (υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ και καταψήφισε η Χρυσή Αυγή) «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής η ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ.

Μάλιστα, στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς αναφέρθηκε και στο θέμα που είχε δημιουργηθεί κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής σχετικά με την προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο κ. Μπαλτάς... αυτοδιαψεύστηκε για δεύτερη φορά και ανέφερε ότι ουδέποτε ο ίδιος είπε ότι σταματάμε ή απεμπολούμε τη νομική και τη δικαστική οδό διεκδίκησης των Γλυπτών.

«Αυτά που προσπάθησα να πω είναι δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι σε ένα δικαστήριο, όσο κι αν τα επιχειρήματα του ενός μέρους είναι πολύ ισχυρά -και αναγνωρίζονται από πολύ κόσμο ως πολύ ισχυρά- υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να χάσεις τη δίκη. Και αυτό το ενδεχόμενο, δεν είναι κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να αναλάβει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ασαφές νομικά το ποιο δικαστήριο θα εκδικάσει μία τέτοια ελληνική προσφυγή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπαλτάς παρατήρησε πως σε διεθνές επίπεδο η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ του ελληνικού δικαίου, ειδικά μετά την καταστροφή της αρχαίας Παλμίρας αφού αυτή συνδέθηκε και στη δική μας ιστορική συνείδηση αλλά και ευρύτερα με την καταστροφή -στο μέτρο που έγινε- από τον Έλγιν, της ακεραιότητας του Παρθενώνα, ενώ πρόσθεσε πως η όλη συζήτηση πρέπει να ενταχθεί στα διεθνή φόρα και ειδικά στην UNESCO.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος - όπως είπε - ως υπουργός Εξωτερικών και Αντιπ��όεδρος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησε και ενεθάρρυνε τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, να προετοιμάσει το ενδεχόμενο μιας δικαστικής διεκδίκησης και πάντως να ζητήσει επιστημονική συνδρομή στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ζήτημα αυτό.