Ένταση επικράτησε στη Βουλή γύρω από το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, με τους βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να αποχωρούν τελικά από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Με την έναρξη της συζήτησης του ν/σ, που περιλαμβάνει σειρά από κοινωνικές παρεμβάσεις, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν παραβιάσεις στη διαδικασία και συγκεκριμένα ότι το νομοθέτημα δεν συνοδεύεται από γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) και από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Υποστήριξαν ακόμη ότι δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση, ότι δεν δίνεται η προθεσμία των επτά ημερών ανάμεσα στις δυο συζητήσεις ώστε να υπάρξει ο χρόνος για να μελετηθεί το νομοσχέδιο, ότι περιλαμβάνει «φωτογραφικές διατάξεις» διαφορετικών υπουργείων και ότι ενώ αρχικά εισήχθη με την κανονική διαδικασία, στη συνέχεια η κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε διαδικασία «κατεπείγοντος».
Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε προσχηματικές τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κρίσιμα κοινωνικά θέματα με επείγοντα χαρακτήρα.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καταλόγισε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι «δεν ήρθαν για να συμβάλουν» και σημείωσε πως «το σχέδιο νόμου έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό θετικών διατάξεων με επείγοντα χαρακτήρα και προθεσμίες οι οποίες λήγουν έως το τέλος του έτους, όπως είναι η έκδοση κάρτας για τους ανασφάλιστους».