Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής, αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, θα βρεθούν η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η προστασία του χώρου Σένγκεν.

Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ επισημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τονίζει ότι στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και να διατηρηθεί �� ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν.

Στην επιστολή του, ο Ντ. Τουσκ αναφέρεται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια από της Ομάδες Άμεσης Δράσης (Rapid), καλώντας τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Εξάλλου, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «οι 28 ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων επί των προτάσεων που παρουσίασε η Επιτροπή για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν».

Ο ίδιος παρατήρησε ότι είναι πολύ νωρίς για μια «εις βάθος συζήτηση» και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να επικεντρώσουν στην ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ. «Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό που προέχει είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αρκετοί ηγέτες είναι πιθανό να εκφράσουν αντιρρήσεις στις προτάσεις της Επιτροπής, αλλά «θα θέλαμε να ακούσουμε εναλλακτικές λύσεις».

«Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή των κανόνων του χώρου Σένγκεν. Πώς θα διασφαλιστεί αυτό, θα το συζητήσουμε», κατέληξε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πριν την σύνοδο κορυφής έχει προγραμματισθεί μίνι-σύσκεψη στα γραφεία της αυστριακής αντιπροσωπείας με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των αρχηγών των κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Φιλανδίας, του Λουξεμβούργου αλλά και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

​​