«Καταφέραμε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο σε ό,τι αφορά τις υψηλές ροές, όσο και σε ό,τι αφορά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, να αντεπεξέλθουμε στην υποχρέωση μας να διαχειριστούμε με ανθρώπινο τρόπο τις τεράστιες ροές προσφύγων και μεταναστών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Χίο, την οποία επισκέφτηκε (όπως και στη συνέχεια τη Λέρο) με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα για να εποπτεύσουν τα hot spots των μεταναστών.

_ABP0303.jpg
_ABP0274.jpg
«Είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε τρία πράγματα: «Πρώτα απ’ όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρ��κή Ευρώπη. Τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα».

_ABP0373.jpg
_BC_9110.jpg

«Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι τα νησιά μας έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη, ιστορικά, συγκυρία. Να παίρνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης, θα έλεγα της ανθρωπότητας, διότι βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς ροές, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τις τοπικές αρχές, το Λιμενικό αλλά και τους πολίτες για τη συντονισμένη δουλειά στο θέμα.

_ABP0451-2.jpg
_BC_9221.jpg
Ο κ. Τσίπρας κατέληξε με το μήνυμα-έκκληση ότι «δεν θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι το Αιγαίο θα είναι ένας υγρός τάφος».

_BC_9453.jpg
_BC_9704.jpg