​Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και πέρα από τον Φεβρουάριο άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο MNI.

«Οι Θεσμοί είναι ακόμα σε συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για το Ασφαλιστικό. Εχουμε ήδη καθυστερήσει (στην αξιολόγηση). Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Ντομπρόφσκις, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό.

Ερωτηθείς, αν ανησυχεί από το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία κλονιστεί ενόψει της ψηφοφορίας μια σειρά σκληρών μέτρων και ιδίως του ασφαλιστικού, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε διαλλακτικός, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση Τσίπρα προτείνει ισοδύναμα μέτρα, τότε οι δανειστές θα τα εξετάσουν.

Για μία ακόμα φορά, ο Β. Ντομπρόφσκις απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός Grexit, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά κανονικά, δεν υπάρχει λόγος να αναπαράγεται η συζήτηση αυτή.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα επιβάλλεται νομικά, διευκρινίζοντας όμως ότι η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει στο Ταμείο να συμμετάσχει αν το ΔΣ αποφασίσει διαφορετικά.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι αν ΔΝΤ και ΕΕ δεν συμφωνήσουν στο κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και στον τρόπο επίλυσής τους, τότε οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα είναι εκείνες που θα αποφασίσουν τελικά για το τι θα γίνει.

Έτσι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν αποκλείει μια ευρωπαϊκή λύση, αν το ΔΝΤ επιμείνει, όπως είπε σε ακραίες επιλογές που δεν μπορούν να περάσουν από τα κοινοβούλια κάποιων χωρών.

«Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ένα στοιχείο που είναι σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

Απέκλεισε πάντως το ονομαστικό κούρεμα χρέους και τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο να γίνουν προσαρμογές στους όρους με διευκόλυνση της εξυπηρέτησής του μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα όμως, ο κ. Ντομπρόφσκις άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο μνημόνιο.

«Με βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό MoU όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος. Ωστόσο, σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει - επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα -, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού MoU κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα», είπε.

Παρ’ όλ’ αυτά, παραδέχθηκε ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει ελαφρώς καλύτερα από ότι περίμενε και ο ίδιος και τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω προσαρμογή των δημοσιονομικών προβλέψεων.