Την διαβεβαίωση ότι η Κομισιόν θα κάνει ότι χρειαστεί για να προστατευθεί και να γίνει ισχυρότερη η ζώνη Σένγκεν, έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία, ο κ.Γιούνκερ, μιλώντας ενώπιον της Ευρωβουλής, είπε μεν ότι η κατάσταση έχει «βελτιωθεί», όμως υπογράμμισε πως «ακόμα υπάρχουν πράγματα να γίνουν».

Ο κ.Γιούνκερ κάλεσε ακόμα τα κράτη-μέλη της ��.Ε. να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για το διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων, σημειώνοντας ότι «η πρόοδος είναι πολύ αργή».

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα και πρέπει να τα κάνουν γρήγορα», τόνισε ο ίδιος και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιμετωπίσει ως θέμα έκτακτης ανάγκης τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

«Θα επαναφέρει τον χαμένο κρίκο στην αλυσίδα, προκειμένου να ισχυροποιηθούν τα εξωτερικά μας σύνορα και οι πολίτες να συνεχίσουν να ζουν και να κινούνται ελεύθερα μέσα στην ΕΕ. Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε πλέον πολλά σύνορα, αλλά ένα σύνορο και έχουμε την κοινή ευθύνη να το προστατεύσουμε» εξήγησε ο κ.Γιούνκερ.

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –προς το παρόν- δεν υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν για Ευρωστρατό.