​Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υιοθετεί στα συμπεράσματά του την πρόταση της Κομισιόν για κοινή ακτοφυλακή - συνοριοφυλακή, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε το πρωί της Τετάρτης στον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας για την Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής, ο αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά πως «το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα γράφει μόνο ότι οι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόταση της Κομισιόν», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι το υιοθετούν, «κάθε άλλο», τόνισε!

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως «η Κομισιόν μπορεί να παρουσιάζει ό,τι θέλει, όταν το θέλει, όμως αν παρουσιάζει... κείμενα δύο μέρες πριν τη Σύνοδο,ας μην περιμένει ότι θα έχουμε προλάβει να τα διαβάσουμε». Επεσήμανε δε πως «οι ηγέτες προφανώς θα μιλάνε για το θέμα, διότι θα τους ρωτάνε οι δημοσιογράφοι, όμως ελάχιστοι από αυτούς θα έχουν στα χέρια τους μια πλήρη αξιολόγηση του τι ακριβώς περιλαμβάνει και τι σημαίνουν όλα αυτά», εννοώντας ότι λίγοι ηγέτες θα έχουν καταφέρει να έχουν πλήρη ενημέρωσης της πρότασης.

Για το θέμα της υποτιθέμενης υποχρεωτικής ανάληψης δράσης, χωρίς τη συναίνεση του κράτους μέλους (ότι δηλαδή θα μπορεί να επεμβαίνει σε έκτακτες περιπτώσεις και χωρίς άδεια από τις αρχές μιας χώρας), ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει σωστή εκτίμηση και πληροφόρηση.

Κοινοτικές πηγές είπαν στο Star, ότι «κατά πάσα πιθανότητα η πρόθεση της Κομισιόν ήταν απλώς να προκαλέσει συζήτηση και όχι να υιοθετηθεί το σχέδιο αυτό καθαυτό».

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)