«Ζούμε σε μία δύσκολη και ιστορική εποχή. Είμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή, η οποία είναι απεχθής και ξένη ως προς τις αξίες μας» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην παρουσίασε του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, με τον οποίο είχε και συνάντηση.

Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης «η απειλή δεν είναι το Ισλάμ με το οποίο έχουμε συνυπάρξει ειρηνικά για αιώνες, η απειλή είναι η ιδεολογία του μίσους: μίσος για την ελευθερία, μίσος για τις αξίες της ζωής, μίσος για την πρόοδο».

«Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι το μίσος υπάρχει γιατί αποτύχαμε στην Ευρώπη να εντάξουμε την πολιτισμική διαφορετικότητα και γιατί δεν καταφέραμε να προβάλλουμε ένα ολοκληρωμένο όραμα γ��α τα παιδιά μας, με βάση τις αξίες μας. Τώρα, αυτό το μίσος, αμφισβητεί όχι μόνο τον τρόπο ζωής μας, αλλά και το δικαίωμα στη ζωή. Το δικαίωμά να ζούμε χωρίς φόβο, να δημιουργούμε και να χαιρόμαστε την ζωή» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει στον φόβο επισημαίνοντας πως «τα κλειστά σύνορα σημαίνουν υπονόμευση της Δημοκρατίας, ρατσισμό, εθνικισμό αλλά και παραδοχή ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ελευθερία και την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών μας».

Ο κύριος Αβραμόπουλος, τέλος, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της συνθήκης του Σένγκεν: «Αύριο θα εισηγηθούμε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των κοινών μας εξωτερικών συνόρων. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ένωσης, την Συνθήκη Σένγκεν. Μόνο έτσι ενισχύουμε την ζώνη Σένγκεν. Δημιουργούμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και διασφαλίζουμε συστηματικούς ελέγχους στα κοινά ευρωπαϊκά μας εξωτερικά σύνορα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, που υποφέρουν και σηκώνουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό, γνωρίζουν καλά την έκταση του προβλήματος».